21 mai 2024
Chisinau
Social

Sindicaliști de ambele părți ale Prutului și-au dat mâna în Maramureș

Loading
Social Sindicaliști de ambele părți ale Prutului și-au dat mâna în Maramureș
Sindicaliști de ambele părți ale Prutului și-au dat mâna în Maramureș
facebook.com

Doar două zile am pășit pe plaiuri maramureșene, porniți de acasă pen­tru a ne mângâia dorul de Neam și de Țară. Două zile, care au trecut în goana clipelor, dar au fost pline cât o veșnicie de Dor.

Am pornit la drum lung, de peste 1000 de km, pentru a ajunge la colegii noștri, membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, în frunte cu Ioana Petreuș, cu scopul de a face schimb de bune practici în domeniile educațional, sindical și cultural.

La inițiativa Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM), Casa Corpu­lui Didactic Maramureș a participat în ca­litate de partener la activitățile din cadrul proiectului educațional „Comunicarea și inteligența emoțională. Cultura comunicării online”. Grupul țintă a fost alcătuit din 48 de profesori, directori și lideri sindicali din raionul Hâncești.

În cadrul proiectului s-a derulat o sesiu­ne de formare având ca subiect „Comunica­rea și inteligența emoțională”.

Tematicile sesiunii au fost abordate în­tr-o atmosferă caldă, dinamică și stimu­lativă, interactivă și inovatoare, cu scopul de a înțelege rolul contextului de viață și al experiențelor anterioare în procesul de relaționare, componentele inteligenței emoționale, respectiv, de a identifica prin­cipiile comunicării și căile de dezvoltare ale inteligenței emoționale.

Prin tematica abordată, cursanții au avut posibilitatea de a-și valorifica informațiile științifice acumulate, precum și experiența personală, pentru a identifica puncte de incidență între semnificația comunică­rii (descrise de școala de la Palo Alto) și inteligența emoțională (viziunea lui Daniel Goleman), respectiv, de a contura o idee de bază cu privire la importanța celor două procese pentru obținerea echilibrului social, emoțional și profesional.

Formatoarele activității au fost prof. Florentina Baciu, consilier școlar la CJRAE Maramureș și prof. Doina Konta, metodist CCD Maramureș.

Activitățile s-au desfășurat în data de 20 aprilie 2024, la Colegiul Național „Mihai Emi­nescu” din Baia Mare, la sediul SLI MM și la Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești.

La sediul SLI MM am avut o întâlnire cu membrii Biroului Operativ – oameni frumoși și generoși, care ne-au primit frățește, cu pâine și sare. Am cântat și noi câteva cân­tece patriotice, pe care le-am tot repetat în lungul drum de la Hâncești până la Baia Mare. Ne-au copleșit sentimente profunde, pentru că am întâlnit oameni de același crez și identitate românească!

A urmat și o cină, la care am stat împre­ună, ne-am cunoscut mai bine, am admirat iarăși costumul și dansul maramureșean și ne-am dat o nouă întâlnire, doar că în Re­publica Moldova, la Hâncești.

A doua zi am vizitat mai multe obiecti­ve turistice, inclusiv am făcut drumeția spre Cascada Cailor, ne-am contopit cu natura, cu obiceiurile și tradițiile maramureșene.

Țin neapărat să mulțumesc colegilor noștri din Maramureș, în special, Ioanei Petreuș, președinta SLI MM, pentru calda primire, pentru efortul și timpul acordat întâlnirii noastre, pentru dragostea ce am simțit-o pe deplin, pentru că „sângele apă nu se face”.

 

Ana CIMPOIEȘU, reprezentantul CNSM în raionul Hâncești

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand