17 iunie 2024
Chisinau
Cultura

Oamenii și locurile transformă experiențele în amintiri

Loading
Cultura Oamenii și locurile transformă experiențele în amintiri
Oamenii și locurile transformă experiențele în amintiri
facebook.com

Ziua de 7 mai curent a fost un amal­gam de emoții, tradiții, talent și generozitate, a fost una dintre ace­le zile mari ce rămân să perpetueze în amintiri…

Sindicatul din învățământ din raio­nul Hâncești, în frunte cu Ana Cimpoieșu, susține colegii, dar și îi ajută pe membrii organizației sindicale să se manifeste ple­nar atât în domeniul profesional, cât și în desfășurarea activităților ce au menirea de a asigura starea de bine a angajaților prin organizarea de excursii în România, cu scopul de a stabili parteneriate și a face schimb de experiență, de a organiza com-petiții sportive și activități culturale.

În context, pe 7 mai s-a desfășurat Festivalul creației artistice a angajaților instituțiilor preuniversitare, o activitate cultu­rală ce se realizează o dată în doi ani, alter­nând cu competițiile sportive.

La apelul din acest an al sindicatului au răspuns 23 de colective din raion: instituții de educație timpurie, gimnazii, licee. Participanții au avut posibilitatea să-și demon­streze aptitudinile la mai multe categorii: cânt coral, ansamblu vocal stil folcloric, an­samblu vocal stil academic, dans popular, dans modern, declamatori, instrumentiști.

De fiecare dată, Festivalul de creație artistică a angajaților din învățământ ne unește și ne face să constatăm cu uimire cât de polivalenți sunt specialiștii pe care îi avem în sistemul de învățământ raional.

Juriul, format din reprezentanți ai Consiliului Raional Hâncești, personalități notorii ale vieții culturale din raioanele Hâncești și Ialoveni, a avut dificila misiune de a remarca talente și a stabili clasamentul, dar nu acesta e momentul forte. Cel mai important îl constituie faptul că în cadrul acestei activități am constatat, a câta oară, că atunci când se plasează accentul pe promovarea adevăratelor valori naționale, cine altul dacă nu angajatul din învățământ să o facă?

„Trebuie să recunosc că, alături de ceilalți membri ai juriului, am trăit emoții, sentimente de mândrie pentru toți colegii mei, pedagogi, educatori, alți angajați ai instituțiilor de învățământ. Au fost ovațio-nați toți acei care au evoluat pe scena Casei raionale de cultură. Am admirat trainicul parteneriat dintre colectivele instituțiilor educaționale din localități, adică între școală și grădiniță, între managerul instituției și liderul sindical”, a menționat Valentina Tonu, președintele juriului, șefă interimară a Direcției Învățământ Hân-cești.

În cadrul Festivalului creației artistice, angajații instituțiilor de învățământ din raionul Hâncești au realizat o acțiune de caritate.

„Participanții și-au demonstrat nu doar talentele, dar și inima mare și bună, sen-sibilitatea sufletului și dorința de a salva viața colegei noastre Eudochia Grib, învățătoare la Gimnaziul-grădiniță „Vasile Mo­vileanu” din Secăreni, care se tratează de cancer și are nevoie încă de 36000 de euro pentru o nouă intervenție oncologi­că. Participanții la Festival au donat în total 18785 de lei, fapt prin care au dovedit so­lidaritate umană, dorindu-i Eudochiei Grib însănătoșire grabnică și revenire în sânul familiei noastre, a pedagogilor, membri ai Federației Sindicale a Educației și Științei”, a relevat Ana Cimpoieșu, reprezentanta CNSM în raionul Hâncești.

Constatăm că această festivitate a fost un prilej de a cunoaște din alt unghi co­legii de breaslă, de a prezenta măiestria artistică a colectivelor noastre, dar și soli­daritatea în susținerea unui coleg aflat la o răscruce a destinului.

Cu eforturi conjugate, s-a reușit  crea­rea unei  atmosfere  calde încă la intrarea în edificiul Palatului de cultură Hâncești, până la finele concursului, când am fost încântați de programul artistic al interpretei Maria Stoianov, astfel ca fiecare participant să se simtă bine, să perceapă frumusețea sărbătorii în toată plenitudinea ei.

Încă suntem copleșiți de emoții îmbina­te cu sentimente de recunoștință și admirație  față de toți participanții, care au demonstrat creativitate, originalitate și excelență!

Respect și înaltă prețuire tuturor!

 

Tamara MACARI, directorul Liceului Teoretic „Ștefan Holban” din Cărpineni, raionul Hâncești

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand