17 iunie 2024
Chisinau
Social

Șefa statului a anunțat relansarea Programului „Prima Casă”

Loading
Social Șefa statului a anunțat relansarea Programului „Prima Casă”
Șefa statului a anunțat relansarea Programului „Prima Casă”
noi.md

Programul „Prima Casă” va fi extins. Anunțul a fost făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia Zilei Familiei. Ea susține că a discutat deja noua inițiativă cu reprezentanții Guvernului și că, potrivit noului program, intitulat „Prima Casă Plus”, statul urmează să crească garanția acordată familiilor care vor lua împrumuturi pentru cumpărarea locuințelor. Aceasta i-ar motiva să nu plece în străinătate, ci să rămână să muncească acasă.

„Este nevoie să îmbunătățim condițiile de viață. În multiplele discuții pe care le am în satele și orașele din țară, deseori, tinerii vorbesc despre problema spațiului locativ. Este destul de complicat pentru mulți dintre ei să reușească să adune bani pentru o căsuță sau pentru a-și procura un apartament. Am discutat cu Guvernul să extindă Programul „Prima Casă”. Să vină cu un program nou – „Prima Casă Plus”, prin care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar celor care lucrează în instituțiile statului. Să sporească mărimea programului și să examineze creșterea ponderii garanției oferite de stat în cadrul acestui program”, a declarat Maia Sandu într-un mesaj transmis de Ziua Familiei, marcată la nivel mondial pe 15 mai.

Reamintim că programul „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018 în timpul Guvernului PDM, condus de Pavel Filip. În prima etapă, cetățenii puteau depune cereri de finanțare la băncile care aveau semnate contracte de colaborare cu Ministerul Finanțelor și cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Inițial, au fost implicate în proces trei bănci comerciale din țară.

Beneficiari ai programului „Prima Casă” puteau fi toți cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate nu trebuiau să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuia să fie de două ori mai mare decât rata lunară.
Treptat, programul a fost extins pentru mai multe categorii de persoane cu mai multe facilități oferite de stat.арства.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand