20 mai 2024
Chisinau
Economie

Sfidarea sindicatelor de către guvernare are impact dezastruos pentru ţară

Loading
Economie Sfidarea sindicatelor de către guvernare are impact dezastruos pentru ţară
Sfidarea sindicatelor de către guvernare are impact dezastruos pentru ţară

criza-moldova

 

Anul care s-a scurs, poate, cu excep­ţia lui ”92, când a fost război, este cel mai dramatic an din istoria ţării noastre. Din toate punctele de vede­re. Politic, pentru prima dată, au fost răsturnate două guverne într-un sin­gur an, ciomăgelile dintre partidele aflate la putere nu mai au sfârşit. Economic, după trei trimestre, eco­nomia a căzut cu aproape 4 la sută, exporturile s-au micşorat cu mai bine de 16%, transferurile băneşti de peste hotare s-au redus cu aproape o treime, reformele economice s-au blocat, partenerii străini refuză să ne mai dea bani. Financiar, colaps bancar, ca urmare a furtului miliar­dului din trei bănci comerciale, care au fost lichidate ulterior. 

 

Dar cel mai mult a avut de suferit popu­laţia ţării: angajaţii, pensionarii. Ca urmare a deprecierii monedei naţionale cu peste 30 la sută, cea mai dezastruoasă de când avem banul nostru, determinată, în primul rând, de furtul miliardului, salariile şi pensiile şi-au pierdut în mod catastrofal din valoarea lor. În schimb, preţurile au crescut cu peste 13%, una dintre cele mai mari cote după anii ”90. Tarifele la energia electrică şi la gaze ne-au dat gata. Astfel încât salariul real pe ţară a înregistrat o scădere de 2,3%. Lucru ce nu s-a întâmplat nici chiar în anii 2008-2009, când Republica Moldova a suportat şocul crizei financiar-economice mondiale. Atunci salariile, chiar valoarea lor reală, au fost în creştere.

Dar, precum menţionau recent experţii centrului analitic „Expert–Grup”, cea mai mare problemă a ţării noastre nu este faptul că economia naţională se află în declin, ci că Republica Moldova nu are imunitate la şo­curile de felul celor pe care le-a suportat în anul 2015, iar guvernarea nu este capabilă să gestioneze criza care macină ţara. În ge­nere, consideră analiștii, economia ţării este absolut nepregătită pentru o criză de felul acesteia cu care ne confruntăm la momentul de faţă. Deficitul bugetar se îndreaptă spre cota de …

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului „Vocea Poporului”!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpress SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand