Aveți probleme să vă amintiți lucruri sau să vă concentrați asupra unei sarcini specifice? V-ați săturat să vă simțiți anxios, stresat sau deprimat? Există anumiți nutrienți care ajută asupra funcției creierului. Multe dintre ele pot îmbunătăți memoria, atenția, concentrarea, pot stimula vigilența și motivația, pot creste claritatea mentală și creativitatea.
Luând suplimentele potrivite, ne putem proteja împotriva declinului mental odată cu înaintarea in vârsta, îmbunătățindu-ne, de asemenea, abilitățile cognitive din prezent. Sănătatea creierului ar trebui să reprezinte o prioritate. În timp, organismul nostru își pierde mare parte din capacitatea sa de a se vindeca.
Cauzele declinului cerebral
Se consideră că factorii genetici, de mediu și stilul de viață influențează sănătatea cognitiva. Unii dintre acești factori pot contribui la scăderea competențelor de gândire și la capacitatea de a îndeplini sarcini de zi cu zi. Dacă factorii genetici sunt transferați (moșteniți) de la un părinte la un copil și nu pot fi controlați, cei de mediu și stilul de viață pot fi schimbați:
- Probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și depresie
- Leziuni cerebrale
- Lipsa activității fizice și mentale
- Dietă precară
- Supraponderabilitate
- Fumatul și consumul de alcool
- Probleme cu somnul
- Stresul
Există numeroase moduri naturale de a vă îmbunătăți funcționarea cognitiva:
- Consumați mai mulți acizi grași Omega 3, în special acizii grași EPA și DHA (nuci, pește gras);
- Beți mai multă apă;
- Consumați mai multe produse naturale (legume cu frunze verzi, cafea, ciocolată neagră, curcuma, avocado, nucă de cocos, unt din lapte de vacă sau bivoliță, ierburi aromatice precum rozmarinul și salvia, broccoli, conopidă și ciuperci);
- Reduceți sau eliminați zahărul rafinat;
- Jucați-vă! Jocurile stimulează concentrarea, memorarea și îmbunătățește funcțiile cognitive;
- Urmați un program regulat de sport;
- Reduceți sau eliminați consumul de alcool și alimentele extrem de procesate;
- Dormiți suficient (calitate și cantitate);
- Mențineți o greutate optimă;
- Aveți o viața socială activă;
- Luați suplimente alimentare care au ca principal scop îmbunătățirea funcționării sistemului nervos.
Cele mai bune suplimente pentru îmbunătățirea funcționării sistemului nervos:
Acizii grași Omega 3 EPA și DHA
Uleiul de pește și algele sunt surse excelente de acizi grași omega-3 acid docosahexaenoic (DHA) și acideicosapentaenoic (EPA).
DHA este vital pentru sănătatea creierului, deoarece reprezintă aproximativ 25% din grăsimea totală din creier și contribuie la menținerea structurii și funcției acestuia. DHA îmbunătățește memoria, abilitățile de gândire și timpul de reacție.
Probioticele
Știința a confirmat: sănătatea creierului și sănătatea intestinului sunt strâns legate. Microbiomul este format din mii de tipuri diferite de bacterii, atât „bune”, cât și „rele”. Un microbiom sănătos favorizează bacteriile benefice și previne multe bacterii „rele” care ar putea dăuna sănătății tale. Sistemul de comunicații între intestin și creier este adesea denumit axa intestin-creier.
Un studiu recent a descoperit că două grupuri de bacterii: Coprococcus și Dialister, erau mai scăzute la persoanele cu depresie.
Probioticele pot ajuta la echilibrarea și vindecarea intestinului, reducând inflamația din corp și creier.
Magneziul
Magneziul are o multitudine de beneficii pentru sănătate și este un element vital pentru organismul nostru: îmbunătățește funcția creierului și sănătatea neuronală / sinaptică, ajută la îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei, al somnului, concentrării și performanței, reducând totodată anxietatea, stresul și depresia.
Complexul de vitamina B
Vitamina B1 (tiamina) – supranumit „vitamina memoriei”, ajută, de asemenea, la concentrare. În plus, joacă un rol în absorbția glucozei, hrană chintesențială a creierului.
Vitamina B6 (piridoxina) – ajută creierul să rețină informații.
Vitamina B12 – sau cobalamina are o relație strânsă cu pierderea memoriei, fiind importantă pentru persoanele care suferă de Alzheimer. Vitamina B-12 nu este produsă sau stocată natural în organism, astfel încât persoanele cu risc de a avea un nivel scăzut de vitamina B-12 sunt:
- Persoanele cu boli de intestin și stomac.
- Persoanele care iau metformină.
- Vegani și vegetarieni.
Concluzie
Cu toții suntem unici și avem nevoi și dorințe diferite, dar un lucru pe care îl avem cu toții în comun este dorința de a ne îmbunătăți sănătatea, iar suplimentele naturale ne pot ajuta să funcționăm la capacitate maximă.
Important este să identifici ce funcționează pentru tine cel mai bine și să încorporezi acest supliment în viața ta de zi cu zi.