Conform Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, nr. 105/2018, subvenționarea locurilor de muncă se organizează pentru șomerii care au nevoie de suport suplimentar pe piața muncii, în scopul facilitării integrării acestora în câmpul muncii.
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Șomerii care necesită suport suplimentar pe piața muncii sunt:
- tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani: din familii defavorizate, orfani, rămași fără îngrijirea părinților, aflați sub tutelă sau curatelă;
- persoanele care nu au o profesie/meserie;
- persoanele cu dizabilități;
- șomerii de lungă durată;
- persoanele cu vârstă de 50 de ani și mai mult;
- persoanele eliberate din locurile de detenție;
- victimele traficului de ființe umane, după reabilitarea psihologică și socială;
- persoanele care se luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică;
- victimele violenței în familie;
- alte categorii supuse riscului de excluziune socială stabilite prin lege sau de către Guvern.
Patronul care angajează, pe o perioadă nedeterminată sau determinată, cu o durată de cel puțin 12 luni, șomeri din categoriile persoanelor menționate, cu excepția persoanelor care nu au o profesie și șomerii de lungă durată, direcționați de către subdiviziunea teritorială, primește subvenții lunare în valoare egală cu 80% din cuantumul salariului angajatului, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent – 4557,95 lei (9115,9 le x 0,50), pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. Subvenția se acordă în scopul compensării parțiale a salariului șomerului angajat.
Angajatorul are dreptul să primească subvenții pentru fiecare persoană angajată doar o singură dată într-o perioadă de 36 de luni consecutive și totodată este obligat să mențină raporturile de muncă cu persoana angajată pe o perioada de cel puțin 12 luni de la data încheierii perioadei în care a primit subvenția.
Angajatorul care desface, din inițiativă proprie, contractul individual de muncă cu persoana angajată înainte de termen este obligat să restituie subvențiile primite pentru aceasta, cu excepția cazurilor în care drept temei pentru desfacerea contractului individual de muncă l-a constituit încălcarea disciplinei de muncă, constatată conform actelor normative în vigoare, sau rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă.
Nu poate beneficia de subvenție angajatorul în cazul angajării unui șomer care a fost eliberat din cadrul unității sale în ultimele șase luni calendaristice premergătoare datei solicitării subvenției.
Angajatorii și șomerii care creează locuri de muncă sau adaptează locurile de muncă existente pot beneficia de suport din partea subdiviziunilor teritoriale care constă din:
- subvenții acordate pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități;
- consultanța, asistența și sprijinirea inițierii unei afaceri;
- susținerea proiectelor de inițiative locale.
Subvențiile pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități se acordă angajatorilor persoane fizice sau juridice de drept public sau de drept privat care creează locuri de muncă sau adaptează locurile de muncă existente și care angajează în bază de contract individual de muncă, pe o perioadă nedeterminată sau determinată, cu o durată de cel puțin 18 luni, șomerii cu dizabilități.
Agenția Națională compensează 50% – în cazul angajării persoanelor cu dizabilități medii și 75% – în cazul angajării persoanelor cu dizabilități accentuate și severe din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă suportate de către angajator, iar mărimea subvenției nu poate depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat – 91159 lei (9115,9 x 10).
Angajatorul este obligat să păstreze locul de muncă creat sau adaptat cel puțin 18 luni.
În cazul concedierii sau demisiei persoanei cu dizabilități înaintea expirării termenului, angajatorul este obligat să angajeze, cel puțin pentru perioada restantă, alt șomer cu dizabilități, direcționat de subdiviziunea teritorială.
În cazul lichidării înainte de termen a locului de muncă creat sau adaptat, angajatorul restituie:
- 100% din subvenție – în cazul în care locul de muncă a fost lichidat în primele 9 luni de la ziua creării sau adaptării acestuia, cu excepția cazurilor în care drept temei pentru lichidarea locului de muncă l-a constituit desfacerea contractului individual de muncă urmare a încălcării disciplinei de muncă, constatată conform actelor normative în vigoare sau a rezultatului nesatisfăcător al perioadei de probă;
- 50% din subvenție – în cazul în care locul de muncă a fost lichidat în perioada de la 10 până la 18 luni de la ziua creării sau adaptării acestuia.