2 December 2024
Chisinau
Social

Indemnizații pentru tinerii specialiști din cultură: cum vor fi repartizați banii

Loading
Social Indemnizații pentru tinerii specialiști din cultură: cum vor fi repartizați banii
Indemnizații pentru tinerii specialiști din cultură: cum vor fi repartizați banii
Vocea poporului

Pentru prima dată, la insistența sindicatului de ramură, tinerii specialiști din cultură care au ab­solvit instituții de învățământ pro­fesional și se vor angaja în instituții publice din domeniu vor primi din partea statului indemnizații de 90 de mii de lei, iar cei care au ab­solvit instituții de învățământ supe­rior vor beneficia de indemnizații în valoare de 120 de mii de lei.

Potrivit Dianei Silivestru, șefă interimară a Direcției arte, industrii creative și educație artistică de la Ministerul Culturii, astfel de alocații vor primi atât elevii și studenții care au învățat cu finanțare de la bugetul de stat, cât și cei care au plătit taxe de studii în colegii și academii de arte.

Solicitată de „Vocea poporului”, Diana Si­livestru a subliniat că banii vor fi alocați de către Ministerul Finanțelor. Indemnizațiile vor fi plătite în trei rate egale, pe parcursul pri­milor trei ani de activitate. Tinerii specialiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ pro­fesional tehnic, vor primi prima rată, 15 mii de lei, după prima lună de activitate, iar a doua rată, tot 15 mii de lei, va fi plătită după pri-mul an de activitate. Absolvenții instituțiilor de învățământ superior vor primi, după prima lună de activitate, 20 de mii de lei, iar după primul an de activitate în instituția de cultură – alte 20 de mii de lei. Restul banilor, din cei 120 de mii de lei și, respectiv, din 90 de mii de lei, ei îi vor primi pe parcursul următorilor doi ani de activitate în instituția de cultură.

La începutul fiecărui an, subdiviziunile res­ponsabile de domeniul cultură urmează să prezinte unităților administrativ-teritoriale propunerile lor de câți specialiști au nevoie, câte funcții vacante sunt în sfera cultură, in­clusiv volumul cheltuielilor care urmează a fi acordate. „Această etapă va dura până la 1 martie. Ulterior, Ministerul Finanțelor transfe­ră banii în contul unităților administrativ-te­ritoriale. La a doua etapă, printr-un ordin al ministrului Culturii, este constituită o comisie de repartizare în câmpul muncii. La momen­tul actual, la Ministerul Culturii a fost deja constituită această comisie, din ea fac parte reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, ai autorităților publice locale. Ul­terior, pe site-ul Ministerului Culturii vor fi publicate informații când pot fi depuse do­sarele candidaților. În prezent, ministerul de­finitivează tipul contractului care urmează a fi încheiat cu tânărul specialist. Durează un pic, pentru că am consultat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Congre­sul Autorităților Locale din Moldova. Docu­mentul definitivat va fi publicat în Monitorul Oficial”, a specificat Diana Silivestru.

Instituția care a angajat tinerii urmează să pregătească un set de acte pentru achitarea indemnizației. Dosarul include cererea privind achitarea indemnizației tânărului specialist, copia contractului individual de muncă, co­pia legalizată a repartizării tânărului specia­list, copia legalizată a diplomei de absolvire a instituției de învățământ superior sau pro­fesional tehnic. Sunt acceptate și diplome de studii obținute în străinătate. Totodată, la dosar trebuie anexate date privind contul bancar al tânărului specialist la care urmează a fi transferată indemnizația, copia buletinu­lui de identitate al tânărului specialist. Acest dosar urmează a fi transmis subdiviziunii res­ponsabile in domeniul cultură și, în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea dosarului, această subdiviziune examinează dosarul, după care emite un ordin privind transferarea indemnizației tânărului specialist.

Tânărul specialist va prezenta în dosar co­pia buletinului de identitate, o cerere privind solicitarea de a fi repartizat în baza ofertei de muncă, copia actului de studii, însoțit de suplimentul la acest document, demersul instituției pentru care se solicită repartizarea tânărului specialist.

Tinerii specialiști din cultură, discriminați?

„Deja au fost alocate resurse financiare către autoritățile publice locale de nivelul II, care au declarat funcții vacante în dome­niul culturii. Sunt 10 unități libere, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profe­sional tehnic, în raioanele Călărași, Căușeni, Drochia, Dondușeni, Florești, Leova, Orhei, Soroca – în fiecare dintre aceste raioane sunt câte una sau două funcții vacante pentru tine­rii specialiști din domeniul culturii. Ministerul Finanțelor a alocat 300 de mii de lei pentru aceste raioane, e vorba de bani pentru pri­ma transă a indemnizației destinate tineri­lor care au absolvit colegii cu profil artistic. Totodată, există 25 de funcții vacante pentru tinerii specialiști care au studii superioare în domeniul cultură – în raioanele Anenii Noi, Briceni, Cahul, Cimișlia, Criuleni, Edineț, Glo­deni, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Râșcani, Strășeni, Ungheni, municipiul Bălți, munici­piul Chișinău, UTA Găgăuzia. Pentru aceste instituții, Ministerul Finanțelor a transferat deja în conturile lor 1 milion de lei”, a sublini­at Diana Silivestru.

Sindicatul de ramură cere ca indemnizațiile alocate tinerilor specialiști din domeniul cul­tură să fie majorate, astfel ca acestea să atin­gă valoarea alocațiilor pentru tinerii specialiști din domeniile sănătate și educație.

Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC), este de părere că ar fi o nedreptate ca tine­rii specialiști din sfera cultură să primească indemnizații de aproape două ori mai mici față de tinerii salariați din alte domenii.

„E tânăr specialist și cel din medicină, și cel din educație, și cel din cultură. E discrepanță mare – 250 de mii de lei, 200 de mii de lei și 120 de mii de lei. Dacă nu sunt bani, apoi nu sunt bani pentru toți, dar dacă sunt bani, apoi trebuie să fie bani pentru toți. Noi nu avem dreptul la inițiativă legislativă, dar Guvernul ar trebui să abordeze această problemă când se va discuta proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Ministerul Culturii are po­sibilitate să intervină în acest sens. Sperăm că cerințele noastre vor fi auzite”, a adăugat Nicolae Garaz.

Există anumite lacune în repartizarea în câmpul muncii a tinerilor specialiști în dome­niul culturii, a menționat Vera Silivestru, pro­fesoară la Colegiul de Arte „N. Botgros” din Soroca. Potrivit afirmațiilor sale, ani la rând, unele primării nu solicită cadre tinere, pentru că unele funcții vacante ar fi ocupate de per­soane fără studii în domeniul culturii, dar care ar fi rude cu angajatorul.

Modul de repartizare a indemnizațiilor pentru tinerii specialiști din domeniul cultu­rii a fost discutat la 14 noiembrie la Institutul Muncii, în cadrul unui seminar, organizat de FSLC, cu genericul „Implicat în sindicate – activ în societate”. La instruire au participat mem­brii Biroului de Tineret al federației de ramură, tineri din cadrul instituțiilor de învățământ su­perior și profesional de profil.

Prezentă la eveniment, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a menționat că in-demnizațiile de 90 de mii și de 120 de mii de lei reprezintă oportunități pentru tinerii specialiști din domeniul cultură să rămână să activeze în Republica Moldova. Iar sindicatele pot să ajute tinerii să își apere drepturile și interesele, să constituie organizații sindicale, inclusiv sindicate studențești.

La seminar, tinerii specialiști din sfera cultură au mai fost instruiți despre drepturi­le tinerilor, contractul individual de muncă, exercitarea dreptului la muncă, îmbinarea studiilor cu munca, drepturile tinerilor prin prisma Convenției colective la nivel de ramură pentru anii 2021-2025.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand