La cea de-a 14-a ședință a Re-uniunii Platformei Societății Civile UE-Moldova, care a avut loc pe 15 noiembrie curent la Bruxelles, Belgia, CNSM a venit cu un șir de propuneri importante, care au fost incluse în Declarația finală a Reuniunii. Confederația a fost reprezentată la acest for de către Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
Astfel, CNSM solicită urgentarea adoptării unei hotărâri de Guvern privind stabilirea etapelor de reexaminare a salariului minim în perioada anilor 2025-2027 în vederea asigurării salariului minim până la valoarea de 50% din salariul mediu pe țară, în conformitate cu prevederile Cartei Europene Sociale (revizuite) și Directivei UE privind salariile minime adecvate în UE.
De asemenea, CNSM condamnă ingerința din partea angajatorilor și administrației publice în activitatea sindicatelor și insistă asupra urgentării adoptării unui proiect de lege privind modificarea Codului contravențional în vederea stabilirii răspunderii pentru astfel de cazuri.
CNSM condamnă ingerința din partea angajatorilor și administrației publice în activitatea sindicatelor
Totodată, Confederația reiterează necesitatea elaborării, cu participarea partenerilor sociali, a unui plan de acțiuni în vederea implementării prevederilor Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană în partea ce ține de acoperirea a 80% din lucrători cu contracte colective de muncă.
CNSM cheamă la perfecționarea cadrului legal în domeniul parteneriatului social în vederea reglementării sistemului bipartit de dialog social la nivel național; îndeamnă toate părțile interesate să susțină crearea Consiliului Economic și Social în R. Moldova; accentuează necesitatea perfecționării cadrului legal în domeniul salarizării în sectorul public și în sectorul real al economiei.
Alte propuneri ale CNSM la Declarația finală a celei de-a 14-a Reuniuni a Platformei Societății Civile UE-Moldova includ: asigurarea activității continue a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și consolidarea parteneriatului social în sfera muncii la toate nivelurile; urgentarea implementării Registrului electronic al salariaților în toate unitățile economice din țară; CNSM insistă asupra elaborării și adoptării cât mai urgente a actelor normative necesare pentru implementarea prevederilor Convenției OIM nr. 161 „Privind serviciile de sănătate ocupațională”.
Evenimentul dat a reunit actori-cheie pentru a discuta despre progresul Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere și a recomandărilor Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană.