25 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Prevederi în domeniul remunerării muncii în sectorul bugetar pentru 20231

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Prevederi în domeniul remunerării muncii în sectorul bugetar pentru 20231
Sfatul economistului. Prevederi în domeniul remunerării muncii în sectorul bugetar pentru 20231
unimedia.info
  1. Prin Hotărârea Guvernu­lui nr. 854 din 07.12.2022, a fost modificată Hotărârea Guvernului nr. 670/2022 privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară.
 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară con­stituie 4000 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în medie pe lună), ceea ce reprezintă 23,67 lei pe oră.

În cazul în care programul de muncă este, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămână, sala­riul minim orar se calculează prin raportarea salariului minim lunar la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

  1. Prin Legea bugetului de stat pentru anul 2023, nr. 359 din 22.12.2022, pentru calcularea, în­cepând cu 1 ianuarie 2023, a sa­lariilor angajaților din sectorul bugetar, s-a stabilit valoarea de referință în mărime de 1900 de lei.

Prin derogare, s-au stabilit ur­mătoarele valori de referință:

  • în mărime de 1400 de lei – pentru președintele Republicii Moldova, preşedintele Parlamen­tului, prim-ministru şi deputaţi;
  • în mărime de 1800 de lei pen­tru:
  • şefii de cabinet şi consilierii din cadrul cabinetului preşedin­telui Republicii Moldova, al preşe­dintelui Parlamentului şi al prim-ministrului;
  • secretarul general al Apara­tului preşedintelui Republicii Mol­dova, secretarul general al Par­lamentului, secretarul general al Guvernului;
  • personalul din cadrul Servi­ciului Fiscal de Stat şi al Serviciului Vamal, inclusiv directorul Serviciu­lui Fiscal de Stat şi directorul Ser­viciului Vamal;
  • în mărime de 2000 de lei pen­tru:
  • personalul didactic, ştiinţifi­co-didactic şi personalul de con­ducere din cadrul instituţiilor de învăţământ, conducătorii (direc­tori şi directori adjuncţi) institu­ţiilor de educaţie timpurie, de în­văţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional tehnic, directorii/directorii adjuncţi ai altor instituţii de învăţământ decât cele de edu­caţie timpurie, de învăţământ pri­mar, gimnazial, liceal şi profesional tehnic;
  • personalul care, conform ane­xelor la Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se încadrează în clasele de salarizare de la 1 până la 25;
  • corpul de subofiţeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • efectivul de soldaţi şi sergenţi din cadrul Ministerului Apărării;
  • consilierii pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul Agenţi­ei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor, inclusiv directorul general şi directorul general ad­junct;
  • personalul, inclusiv cu funcţii de demnitate publică, din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat;
  • corpul agenţilor de penitenci­are din cadrul sistemului adminis­traţiei penitenciare;
  • în mărime de 2500 de lei pen­tru:
  • judecători (cu excepţia jude­cătorilor din cadrul Curţii Consti­tuţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Curţii Supreme de Justiţie), procurori, inspectori-judecători, inspectori din cadrul Inspecţiei procurorilor şi directorul Institutului Naţional al Justiţiei;
  • personalul, inclusiv cu func­ţii de demnitate publică, din ca­drul Serviciului de Informaţii şi Securitate, al Centrului Naţional Anticorupţie, al Autorităţii Naţio­nale de Integritate şi al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor;
  • personalul, inclusiv cu funcţii publice de conducere, din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile;
  • în mărime de 2600 de lei – pentru judecătorii din cadrul Con­siliului Superior al Magistraturii şi al Curții Supreme de Justiție;
  • în mărime de 3000 de lei – pentru judecătorii din cadrul Curții Constituționale.
  1. Prin Legea nr. 356 din 29.12.2022 pentru modificareaunor acte normative, Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar s-a modificat, la 1 ianuarie 2023, după cum urmează:
  • Capitolul I s-a completat cu articolul 5 prim, Asigurarea tran-sparenței salarizării unor catego­rii de personal, cu următorul cu­prins:

Începând cu 1 ianuarie 2023, autoritățile publice, până pe data de 1 mai a fiecărui an, publică pe pagina web oficială suma totală pe anul precedent a plăților sala­riale (salariu lunar, indemnizații, compensații etc.) încasate de per­soanele cu funcții de demnitate publică, de personalul din cabi­netul persoanelor cu funcții de demnitate publică, de funcționarii publici de conducere de nivel su­perior, de funcționarii publici de conducere care sunt conducători ai autorităților publice, inclusiv adjuncţi, precum şi de conducăto­rii instituțiilor publice din subordi­ne, inclusiv locţiitori.

  • Articolul 10, Componentele salariului lunar, în partea fixă a sa­lariului, s-a introdus un nou spor – spor lunar în valoare fixă.

Cuantumul sporului lunar în valoare fixă se va aproba prin le­gea anuală a bugetului de stat, în funcție de condițiile economice din țară şi de posibilitățile buge­tului public național. Pentru anul 2023, conform Legii nr. 359/2022, sporul lunar în valoare fixă pen­tru angajații din sectorul bugetar s-a stabilit în mărime de 1300 de lei, cu excepția Președintelui Re­publicii Moldova, Președintelui Parlamentului, Prim-ministrului şi deputaților.

  • Articolul 17, Sporuri cu carac­ter specific, s-a completat cu ur­mătoarele categorii de angajați:
  • personalul din autoritatea responsabilă de stabilirea, coor­donarea şi monitorizarea imple­mentării politicilor şi priorităților președintelui Republicii Moldova – 40% din suma anuală a salarii­lor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific;
  • personalul din autoritatea res­ponsabilă de stabilirea, coordona­rea şi monitorizarea implemen-tării politicilor şi priorităților Gu­vernului – 20% din suma anuală a salariilor de bază pentru persona­lul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.
  • Sporul pentru implicarea nemijlocită în realizarea sarcini­lor prioritare în contextul imple­mentării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană, acordat per­sonalului din autoritățile publice (art. 20 prim) s-a micșorat de la 75% la 50% din salariul de bază.
  • Legea s-a completat cu un articol nou – articolul 20 se­cund, Sporul pentru consolida­rea capacităților instituționale ale autorităților publice locale amal­gamate.

Sporul pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților publice locale se va stabili personalului din cadrul autorităților publice locale amal­gamate.

Criteriile și condițiile de stabi­lire a sporului pentru consolida­rea capacităților instituționale ale autorităților publice locale amal­gamate se vor aproba de către Guvern.

Sporul pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților publice locale amal­gamate se vor acorda în baza unui regulament intern aprobat prin decizie a consiliului local.

  • S-a majorat plata compen­satorie de la 3500 de lei la 4000 de lei. În cazul în care, pentru unii salariați din unitățile buge­tare, salariul lunar calculat pen­tru o funcție cu durata normală a timpului de muncă este mai mic de 4000 de lei, aceștia vor beneficia de plăți compensatorii. Plata compensatorie se determi­nă ca diferență dintre suma de 4000 de lei și salariul lunar calcu­lat în condițiile prezentei legi şi se recalculează proporțional timpu­lui efectiv lucrat.

Totodată, conform Legii 356 din 29.12.2022, începând cu 1 aprilie 2023, se majorează clase­le de salarizare:

  • pentru agentul guvernamen­tal – cu 15 clase succesive.
  • pentru funcțiile publice de conducere și de execuție cu atribuții în domeniul elaborării și coordonării elaborării politi­cilor și/sau al avizării proiecte­lor de acte normative din cadrul ministerelor, Cancelariei de Stat, Secretariatului Parlamentului și Aparatului Președintelui Republi­cii Moldova – cu 6 clase de salari-zare succesive față de cele pre­văzute în tabel pentru aceste funcții.
  • pentru funcții publice din ca­drul Consiliului Audiovizualuluise majorează față de cele stabilite în tabel după cum urmează:
  • pentru funcțiile publice de conducere și funcțiile publice de execuție „consultant principal”, „consultant superior”, „consul­tant”, „specialist principal”, „spe­cialist superior”, „specialist” – cu cinci clase succesive;
  • pentru funcțiile publice de execuție „controlor de stat princi­pal”, „controlor de stat superior”, „controlor de stat” – cu opt clase succesive.
  • pentru funcțiile publice de conducere și funcțiile publice de execuție „specialist principal”, „specialist superior”, „specialist” din cadrul Comisiei Electorale Centrale se majorează cu cinci clase de salarizare succesive față de cele prevăzute în tabel pentru aceste funcții.
  • pentru funcțiile publice din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor se majo­rează față de cele stabilite în ta­bel, după cum urmează:
  • pentru funcțiile publice de conducere – cu trei clase succe­sive;
  • pentru funcțiile publice de execuție – cu opt clase succesive.
  • pentru funcțiile publice din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consu­matorilor se majorează față de cele stabilite în tabel, după cum urmează:
  • pentru funcțiile publice de conducere și funcțiile publice de execuție „specialist principal”, „specialist superior”, „specialist” – cu cinci clase succesive;
  • pentru funcțiile publice de execuție „inspector principal”, „inspector superior”, „inspector” – cu 10 clase succesive.
  • pentru funcțiile publice „au­ditor intern”, „auditor intern su­perior”, „auditor intern principal” și „conducător al subdiviziunii de audit intern” se majorează cu trei clase succesive față de cele prevăzute în tabel pentru funcțiile respective.
  • pentru funcțiile publice cu statut special cu atribuții în do­meniul medical din Administrația Națională a Penitenciarelor, din instituțiile penitenciare şi sub-diviziunile subordonate se majo­rează față de cele stabilite în ta­bel, după cum urmează:
  • pentru funcțiile de conduce­re cu statut special – cu trei clase succesive;
  • pentru funcțiile de execuție cu statut special – cu șase clase succesive.
  • pentru șoferii (conducătorii auto) ai Bazei auto a Aparatului Președintelui RM, clasele de sa­larizare se majorează cu 12 clase succesive.
  1. Prin Hotărârea Guvernu­lui nr. 942 din 28.12.2022, a fost modificată Hotărârea Guvernu­lui nr. 1231/2018 pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar cu referire la modul de stabilire și de plată a sporului de performanță.

În cazul funcționarilor pu­blici, la elaborarea actului cu ca­racter intern privind sporul de performanță se va ține cont de Regulamentul cu privire la evalu­area performanțelor profesionale ale funcționarului public, aprobat de către Guvern.

Evaluarea performanțelor pro­fesionale ale funcționarilor publici se efectuează semestrial pentru semestrul precedent, în modul stabilit de Guvern.

Evaluarea performanțelor an-gajaților cu care au fost încetate raporturile de serviciu se va efec­tua până la ultima zi lucrătoare din trimestrul/semestrul în care nu au fost evaluați.

Pentru angajații cu care au fost încetate raporturile de muncă, sporul de performanță se va cal­cula până la ultima zi lucrătoare și se va achita la data încetării ra­porturilor de serviciu.

Sporul pentru performanță se acordă diferențiat la nivel de angajat, în funcție de rezultatele evaluării performanțelor, iar limi­tele se stabilesc prin actul norma­tiv cu caracter intern.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand