Care categorii de angajați din aviația civilă au dreptul la pensii speciale și cum se calculează pensia acestora? Au dreptul persoanele respective să-și stabilească pensia, să activeze în continuare, să i se recalculeze pensia și după care formulă?
Stanislav GUDCOV, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform ar. 56 din Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii, se acordă pensie, cu condiţia încetării activității în funcţia respectivă, unor categorii de angajați din aviaţia civilă, indiferent de subordonarea departamentală a întreprinderilor în care sunt încadraţi:
- membrilor personalului navigant, precum şi însoţitorilor de bord, la împlinirea vârstei de 45 de ani, dacă au realizat în condiţii speciale un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani bărbaţii şi 20 de ani femeile;
- lucrătorilor care efectuează dirijarea traficului aerian şi dispun de adeverinţă de dispecer la împlinirea vârstei de 55 de ani bărbaţii şi 50 de ani femeile, dacă au realizat un stagiu de cotizare în funcțiile respective de cel puţin 12 ani şi 6 luni bărbaţii şi 10 ani femeile şi un stagiu general de cotizare de cel puţin 25 de ani bărbaţii şi 20 de ani femeile;
- personalului de ingineri şi tehnicieni la împlinirea vârstei de 55 de ani bărbaţii şi 50 de ani femeile, dacă au realizat un stagiu de cotizare în funcțiile respective de cel puțin 20 de ani bărbaţii şi 15 ani femeile şi un stagiu general de cotizare de cel puţin 25 de ani bărbaţii şi 20 de ani femeile.
Lista funcțiilor concrete, conform cărora se oferă dreptul la pensie specială în domeniul aviației civile este determinată de Hotărârea Guvernului nr. 527/ 1992.
Astfel, lista funcțiilor care asigură personalului navigant dreptul la pensie pentru vechime în muncă:
- Membrii echipajelor aeronavelor şi ale altor aparate de zbor;
- Piloţii instructori;
- Piloţii comandanţi de zbor: conducătorii (locţiitorii lor), inspectorii şi alţi specialişti ai serviciului de zbor (activităţii de zbor) ai ministerelor, departamentelor, direcţiilor, asociaţiilor, întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi subdiviziunilor lor interioare, care posedă certificat de pilot în vigoare şi participă la zboruri în componenţa echipajului aeronavei sau al altui aparat de zbor;
- Paraşutiştii de toate profilurile, salvatorii, precum şi pompierii din detaşamentele de desant de toate profilurile, instructorii din serviciul de pompieri avia, conducătorii subunităţilor de paraşutişti (paraşutişti salvator, paraşutişti căutători-salvatori), lucrătorii încadraţi şi neîncadraţi în schema din grupurile de desant-paraşutare, care efectuează salturi cu paraşuta sau coborâri (urcări) cu instalaţii speciale de coborâre (urcare) din elicoptere aflate în regim de zbor la înălţimea de cel puţin 10 metri.
Lista funcţiilor care asigură personalului tehnic aeronautic dreptul la pensie pentru vechime în muncă:
- Tehnicieni (mecanici, motorişti) de aviaţie de toate profilurile;
- Maiştri de toate profilurile;
- Ingineri de toate profilurile;
- Şefi de secţii, de schimburi, sectoare, servicii, grupuri de deservire tehnică a aeronavelor şi a altor aparate de zbor.
Cuantumul pensiei angajaților din aviația civilă constituie 35% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimii cinci ani de activitate în funcțiile menționate. Totodată, asiguraţii beneficiază, pentru fiecare an complet de stagiu de cotizare în plus în funcţiile respective, de un spor la pensia integrală de 2% din venitul mediu lunar asigurat, dar mărimea totală a pensiei nu poate depăși 75% din venitul mediu lunar asigurat.
Venitul asigurat realizat până la 1 ianuarie 1999 se actualizea-ză prin înmulțirea coeficientului individual al pensionarului determinat pentru perioada respectivă la salariul mediu lunar pe țară pentru anul precedent anului de stabilire a pensiei.
Coeficientul individual reprezintă raportul dintre suma salariului pentru ultimele 60 de luni consecutive (indiferent de durata întreruperilor în muncă) de activitate, care acordă dreptul la această categorie de pensie, şi suma salariului mediu pe ţară pentru aceeaşi perioadă, dar care nu poate depăși 5,0.
Mărimile salariului mediu lunar pe ţară aplicate la determinarea coeficientului individual al salariului pensionarului sunt specificate în anexa nr. 6 la Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor (Hotărârea Guvernului nr. 165/2017).
Dacă dumneavoastră activațiîn altă funcție, adică nu în funcția în care vi s-a stabilit pensia specială, la împlinirea vârstei de 63 de ani, vă adresați la casa teritorială de asigurări sociale cu o cerere de trecere la alt tip de pensie – pensie pentru limită de vârstă.
În cazul dat, pensia se va calcula după formula:
P=1,35% x Tt x Vav
unde:
- P este cuantumul pensiei calculate;
- 1,35% – rata de acumulare pentru anii de cotizare realizați după 1 ianuarie 1999, calculată în procente;
- Tt – stagiul total de cotizare, ani;
- Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat, determinat conform anexei nr. 1 a legii nr. 156/1998.