18 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Munca zilierului: condiții, remunerare

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Munca zilierului: condiții, remunerare
Sfatul economistului. Munca zilierului: condiții, remunerare
agromedia.md

Care sunt condițiile de angajare, de asigurare și remu­nerare a zilierilor?

Tudorița V., Anenii Noi

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Legii privind exercita­rea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, nr. 22/2018, zilierul este o persoană fizică, cetățean al Re­publicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, care are capacitate de muncă şi care exercită, contra unei remunerații, activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar. Prevederile prezentei legi se aplică doar beneficiarilor de lucrări din agricultură!

Raportul dintre zilier şi benefi­ciar se stabilește prin acordul de voință al părților, fără încheierea în formă scrisă a unui contract indivi­dual de muncă.

Durata zilnică a activității neca­lificate cu caracter ocazional exer­citate de către un zilier nu poate depăși 8 ore. Persoanele cu vârsta de la 16 la 18 ani pot lucra 7 ore, iar persoanele cu vârsta de la 15 la 16 ani – 5 ore.

Persoanele cu vârsta de la 15 la 16 ani pot exercita activități necalificate cu caracter ocazio­nal în calitate de zilieri numai cu acordul în scris al părinților sau al reprezentanților lor legali dacă, în consecință, nu le va fi periclitată sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională.

Timpul de muncă al zilierului nu va depăși 40, 35 sau 25 de ore pe săptămână, în funcție de vârsta zi­lierului. Nici un zilier nu poate exer­cita activități pentru același benefi­ciar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Străinii şi apatrizii pot exercita activități necalificate cu caracter ocazional după obținerea permisu­lui de ședere.

În scopul ținerii evidenței zilie­rilor, beneficiarul înregistrează toți zilierii în Registrul de evidență, în ordine cronologică, și prezintă, până la data de 15 a fiecărei luni, inspecției teritoriale de muncă în a cărei rază de competentă este amplasat, un extras din Registrul de evidentă, conținând înregis-trările din luna precedentă, pe su­port de hârtie sau în format elec­tronic.

Inspectoratul de Stat al Mun­cii instituie un registru electronic completat în baza extrasului din Registrul de evidență, prezentat de către beneficiar, în scopul asigu­rării controlului asupra respectării legislației muncii și al coordonării activităților de control în domeniul securității şi sănătății în muncă.

Termenul maxim de stocare a informației în registrul electronic constituie cinci ani. La expirarea acestui termen, informația din re­gistrul electronic se nimicește.

Pentru activitatea exercitată, zilierul primește o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directă între părți.

Conform Legii nr. 22/2018, cuantumul remunerației orare sta­bilite de părți pentru o zi de lucru (8 ore) nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al sala­riului pe oră în sectorul real.

Astfel, plata unei ore de lucru a zilierului nu poate fi mai mică de­cât 17,37 lei pe oră sau 138,94 lei pe zi (2935 lei : 169 = 17,37 lei x 8 ore = 138,96 lei). Remunerația se acordă la sfârșitul zilei de lucru înainte de semnarea în Registrul de evidență de către zilier şi benefici­ar. Remunerația poate fi acordată cel târziu la sfârșitul săptămânii de muncă sau al perioadei de exerci­tare a activității numai cu acordul în scris al zilierului și al beneficia­rului.

Din veniturile obținute din ac­tivitatea exercitată de zilier nu se calculează contribuțiile de asigu­rări sociale de stat obligatorii și nu se rețin primele de asigurare obli­gatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală.

Zilierul are obligația de a se încadra în sistemul public de asi­gurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale. Achitând o taxă fixă de 3270 de lei pe an sau câte 272,50 lei pe lună, zilierul se asigură pentru o pensie pentru limită de vârstă și ajutor de deces.

De asemenea, zilierul are obligația de a se încadra în sis­temul asigurării obligatorii de asistență medicală, procurând prima de asigurare medicală, care constituie 4056 de lei. Până pe 31 martie inclusiv, o poate procura cu 2028 de lei.

Beneficiarul are dreptul:

  • să stabilească activitățile care urmează a fi exercitate de către zilier, precum și locul şi durata activității;
  • să exercite controlul asupra în­deplinirii activităților de către zilier.

Beneficiarul este obligat:

  • să țină și să completeze Regis­trul de evidentă;
  • să prezinte un extras din Re­gistrul de evidentă inspecției teri­toriale de muncă în a cărei rază de competență este amplasat;
  • să asigure instruirea şi in­formarea zilnică a zilierului, sub semnătura acestuia în Registrul de evidență, înainte de începerea activității, cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, riscurile şi pericolele la care poate fi expus în exercitarea activității, drepturile şi obligațiile lui;
  • să remunereze zilierul pentru munca prestată;
  • să acorde gratuit zilierului echipament individual de protecție, în funcție de specificul activității desfășurate;
  • să asigure zilierului condiții de muncă corespunzătoare cerințelor de securitate şi sănătate în muncă;

Beneficiarul nu este în drept:

  • să transfere salariații angajați în baza contractului individual de muncă la categoria zilieri;
  • să angajeze zilieri pentru desfășurarea unei activități în be­neficiul unei terțe persoane.

Conform Legii, zilierul are drep­tul:

  • la condiții de muncă cores­punzătoare cerințelor de securitate şi sănătate în muncă;
  • să fie asigurat cu utilaj şi in­strumente, documentație tehnică şi alte mijloace necesare desfășurării activității;
  • să fie instruit în domeniul securității şi sănătății în muncă şi asigurat gratuit cu echipament individual de protecție, în funcție de natura şi specificul activității desfășurate.

Zilierul este obligat:

  • să semneze în Registrul de evi­dentă după achitarea remunerației convenite;
  • să exercite activitatea conveni­tă cu beneficiarul;
  • să manifeste atitudine grijulie fată de bunurile beneficiarului;
  • să însușească şi să respecte măsurile de securitate şi protecție, stabilite de beneficiar.
  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand