Am lucrat cu soțul peste 40 de ani. Eu mi-am stabilit pensia în baza formulei vechi, iar soțul în baza formulei noi și pensia lui este cu mult mai mare decât a mea. Cu pensiile noastre puteam să achităm serviciile comunale și să ne întreținem cumva. Anul trecut, soțul a decedat, bucurându-se de pensie doar pe parcursul a nouă luni. Cu pensia mea de 2520 de lei mi-i foarte greu să mă descurc și m-am adresat la Casa teritorială de asigurări sociale pentru a-mi stabili pensia de urmaș, iar ei mi-au dat răspuns că nu pot beneficia, dat fiind faptul că jumătate din pensia soțului este mai mică decât pensia mea. E corect așa ceva?
Ecaterina Ghimuș, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, pensia de urmaș se acordă dacă persoana decedată beneficia de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii de dizabilitate.
Se stabileşte pensie de urmaş soţului supravieţuitor dacă, la momentul decesului întreținătorului sau pe parcursul a cinci ani după deces, a împlinit vârsta de pensionare sau a fost încadrat în grad sever sau accentuat de dizabilitate, a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată şi nu s-a recăsătorit.
Cuantumul pensiei de urmaș se calculează în mărime de 50% din pensia întreținătorului. Dacă 50 la sută din pensia soțului este mai mică decât pensia dvs., rămâne în plată pensia mai mare, adică pensia dumneavoastră.
Totodată, este de menționat că, dat fiind faptul că soțul a beneficiat de pensie doar 9 luni și dacă el a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă, dumneavoastră aveți tot dreptul la indemnizații, în baza Legii nr. 156 din 05.12.2019 cu privire la acordarea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți.
Legea prevede că, în cazul decesului soțului care a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă mai puțin de cinci ani după stabilirea dreptului la pensie conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, soțului supraviețuitor i se acordă indemnizație lunară.
În loc de pensie de urmaș, aveți dreptul la indemnizație lunară
Cuantumul indemnizației se stabilește în mărimea pensiei pentru limită de vârstă în plată la data decesului beneficiarului de pensie, dar nu poate depăși suma a cinci salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul în care a avut loc decesul persoanei.
Indemnizația se acordă lunar, pentru o perioadă calculată conform formulei
T = 5-p, unde:
T – perioada pentru care soțul supraviețuitor va beneficia de indemnizație;
p – perioada în care soțul decedat a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă.
Indemnizația se acordă dacă, la data decesului beneficiarului de pensie, soțul supraviețuitor a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată. Aceasta se acordă indiferent dacă soțul supraviețuitor este sau nu beneficiar de pensie în sistemul public de pensii.
Dreptul la indemnizație poate fi solicitat de către soțul supraviețuitor timp de trei ani de la data decesului soțului.
Cererea pentru stabilirea in-demnizației se depune personal de către soţul supravieţuitor la organul teritorial de asigurări sociale la care este arondat domiciliul acestuia, cu prezentarea actelor ce confirmă dreptul la indemnizație.
Indemnizaţia se stabileşte din luna depunerii cererii. În cazul depunerii cererii în luna în care a survenit decesul soțului, indemnizația se stabilește din luna următoare.
Plata indemnizației se efectuează lunar, pentru luna în curs, de către prestatorul de servicii de plată de pe teritoriul Republicii Moldova desemnat de beneficiarul de indemnizație, în modul stabilit de către Guvern.
În cazul în care soțul supra-viețuitor optează pentru stabilirea indemnizației prevăzute de prezenta lege, în perioada de plată a acesteia nu are dreptul la stabilirea și plata pensiei de urmaș în condițiile Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.
În cazul decesului beneficiarului de indemnizaţie, suma neîncasată nu poate fi achitată altei persoane.
Indemnizațiile stabilite în conformitate cu prezenta lege se plătesc din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Totodată, e de menționat faptul că prevederile prezentei legi se aplică în cazul deceselor survenite după data de 1 ianuarie 2020.