Am rămas singură cu un copil minor, după ce soţul a decedat într-un accident rutier. La deschiderea succesiunii, am aflat că soţul a întocmit un testament în timpul vieţii şi a lăsat toată averea sa mamei sale. Are oare copilul minor dreptul la moştenire în aşa caz?
Maria V., Chişinău
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Pentru situaţia descrisă, legea prevede noţiunea de moș-tenitori rezervatari. Aceştia sunt moștenitorii legali de clasa întâi – descendenții defunctului (copiii acestuia), părinții defunctului, precum și soțul supraviețuitor dacă, la data deschiderii moștenirii, defunctul avea nemijlocit față de respectivul moștenitor o obligație de întreținere conform Codului familiei.
Potrivit art. 74 alin. 1 din Codul familiei, părinţii sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material. Deci, copilul minor al defunctului are calitatea de moștenitor rezervatar.
Moștenitorii rezervatari păstrează dreptul de a moșteni, independent de conținutul testamentului, cel puțin jumătate din cota succesorală ce s-ar fi cuvenit fiecăruia în caz de moștenire legală (rezervă succesorală).
La determinarea cotei succesorale pentru fiecare moștenitor rezervatar se iau în considerare toți moștenitorii legali chemați la moștenire, dacă nu ar fi existat testamentul. Moștenitorii legali care au renunțat la moș-tenire nu se iau în considerare. Moștenitorii testamentari nu se iau în considerare dacă ei nu sunt moștenitori legali.
Dacă moștenitorul rezervatar renunță la cota sa din rezerva succesorală, cotele din rezerva succesorală ale altor moștenitori rezervatari nu se majorează. În acest caz, cota moștenitorului rezervatar trece la moștenitorii testamentari proporțional cotei succesorale testate lor.
Dacă moștenitorul rezervatar este în același timp și legatar (i-a fost acordat prin testament un drept patrimonial, o sumă de bani sau oricare alte avantaje patrimoniale fără a-l desemna în calitate de moștenitor), el va putea pretinde la rezervă doar dacă renunță la legat. În caz contrar, el pierde dreptul la cota succesorală în calitate de moștenitor rezervatar în mărimea valorii legatului.
Dacă testamentul nu se referă la întreaga avere succesorală, rezerva succesorală reduce în primul rând cotele care le revin moștenitorilor legali din partea de avere a defunctului ce nu a fost inclusă în testament, iar în cazul insuficienței acestor cote, rezerva succesorală reduce cotele succesorale ale moștenitorilor testamentari.
Cota succesorală a moș-tenitorului rezervatar se transmite prin moștenire și este transmisibilă conform regulilor generale.
Dacă moştenitorul legal duce un mod de viață atât de risipitor sau dacă are atâtea datorii încât ceea ce el va dobândi ulterior este supus unui pericol considerabil, testatorul poate limita dreptul descendentului la rezerva succesorală prin dispoziția testamentară în care se stipulează că, după moartea descendentului, moștenitorii legali ai acestuia vor primi, în calitate de moștenitori subsecvenți sau legatari subsecvenți, cota succesorală lăsată lui sau rezerva succesorală care i se cuvine, în conformitate cu cotele succesorale ale acestora în caz de moștenire legală.
În privința unor asemenea dispoziții testamentare se aplică în mod corespunzător prevederile legale cu privire la dezmoștenire. Aceste prevederi sunt lipsite de efect dacă, după momentul deschiderii moștenirii, descendentul, în decursul unei perioade îndelungate, nu mai duce un mod de viață risipitor sau nu mai există supraîndatorarea care a servit drept temei pentru asemenea dispoziție testamentară.
Deci, copilul minor al defunctului este descendent, având dreptul, ca persoană care era la întreţinerea defunctului, de a moşteni jumătate din cotă-parte din ceea ce i s-ar fi cuvenit în cazul în care nu era întocmit testamentul.
Potrivit Codului familiei, mama este reprezentantul legal al copilului, deci urmează să îl reprezentaţi pe copil în faţa notarului şi a celorlalţi moştenitori.
Trebuie să apelaţi la moştenitorul testamentar (mama defunctului) ca să vă comunice numele şi adresa notarului care a deschis dosarul de succesiune şi să solicitaţi să fie inclus copilul în rândul moştenitorilor. Notarul va perfecta şi elibera certificat de moştenitor în care va fi determinată cota din averea tatălui decedat pe care o va moşteni.
Partajul averii succesorale între moştenitori se efectuează potrivit prevederilor legale corespunzătoare.