4 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Percheziţia şi ridicarea bunurilor

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Percheziţia şi ridicarea bunurilor
Sfatul avocatului. Percheziţia şi ridicarea bunurilor
posta-romana.ro

Am fost martor la efectuarea percheziţiei de către poliţie acasă la vecinul meu, din motiv că deţinea mar­fă fără acte de achiziţie i s-a întocmit proces-verbal cu ridicarea bunurilor. Este oare permisă o astfel de per­cheziţie şi dacă da, în ce cazuri?

Valeriu M., Chişinău

 

Liubomir DUDULICA

avocat

avocatmd@gmail.com

 

Percheziţia şi ridicarea obiec­telor în cadrul procesului con­travenţional este permisă doar în cazurile prevăzute de lege, cu condiţia respectării stricte a procedurii stabilite, precum şi a drepturilor, intereselor, vieţii private şi demnităţii persoanei.

Potrivit prevederilor Codu­lui contravenţional, organul de constatare a contravenţiilor din cadrul MAI, Departamentului Instituţiilor Penitenciare, SIS, Centrului Naţional Anticorup­ţie şi procurorul sunt în drept să efectueze percheziţie, dacă sunt organe abilitate cu dreptul de examinare şi/sau soluţiona­re a contravenţiei respective şi dacă din probele acumulate sau din materialele de investigaţie operativă rezultă o presupune­re rezonabilă că într-o anumită încăpere, la domiciliu ori în alt loc sau la o anumită persoană, se pot afla instrumente ce au servit la săvârşirea contraven­ţiei, obiecte sau alte valori do­bândite din contravenţie, pre­cum şi obiecte sau documente care pot avea importanţă pen­tru cauză.

Prin domiciliu se înţelege o locuinţă sau o construcţie des­tinată locuirii permanente sau temporare (casă, apartament, vilă, cameră la hotel, cabină pe o navă maritimă sau fluvială), anexele lor nemijlocite con­stituind partea lor indivizibilă (verandă, terasă, mansardă, balcon, beci, un alt loc de uz comun). Prin domiciliu se înţe­lege şi orice teren privat, vehi­cul, navă maritimă sau fluvială privată, birou.

Percheziţia se efectuează în baza unei hotărâri motivate a organului de constatare a con­travenţiilor şi numai cu autoriza-ția judecătorului de instrucție.

În caz de contravenţie fla­grantă, percheziţia se poate efectua în baza unei ordonanţe motivate fără autorizația jude­cătorului de instrucție, urmând ca acestuia să i se prezinte ime­diat sau nu mai târziu de 24 de ore de la terminarea percheziţi­ei, materialele obţinute în urma percheziţiei efectuate, indicân­du-se motivele efectuării ei. Ju­decătorul de instrucție verifică legalitatea acestei acţiuni.

În cazul constatării faptului că percheziţia a fost efectuată legal, judecătorul de instrucție confirmă rezultatul acesteia printr-o încheiere motivată. În caz contrar, prin încheiere mo­tivată, recunoaşte percheziţia ca fiind ilegală.

Este interzisă efectuarea per­cheziţiilor cu depăşirea spaţiilor, în alte locuri, în temeiul altor acte sau urmărind alte scopuri decât cele indicate în încheie­rea judecătorului de instrucţie privind autorizarea percheziţiei sau în hotărârea motivată pri­vind efectuarea percheziţiei.

Obiectele şi documente­le descoperite la faţa locului se examinează în acel loc, iar rezultatele examinării se con­semnează în procesul-verbal al acestei acţiuni. În cazul în care în cadrul examinării la fața lo­cului este imposibilă efectuarea copiilor, a înregistrărilor foto sau video ori prelevarea mostrelor de pe obiectele purtătoare de informații sau este împiedica­tă efectuarea acestor acțiuni, obiectele și documentele care constituie corpuri delicte se ri­dică, în care scop se împache­tează, pachetul se sigilează şi se semnează. Desigilarea pache­tului se efectuează în prezența contravenientului sau a repre­zentantului acestuia.

Agentul constatator încheie un proces-verbal la care ane­xează, după caz, lista obiectelor şi a documentelor ridicate, în care se consemnează că celor prezenţi li s-au explicat dreptu­rile şi obligaţiile.

În procesul-verbal cu privire la percheziţie sau la ridicarea obiectelor şi a documentelor se menţionează predarea lor be­nevolă sau ridicarea lor forţată, se indică locul şi împrejurările în care au fost descoperite. În pro­cesul-verbal sau în lista anexa­tă la el se enumeră obiectele şi documentele ridicate, numărul, măsura, cantitatea, elemente­le caracteristice şi, pe cât este posibil, valoarea lor, termenul pentru care au fost ridicate și organul la care acestea se vor păstra.

Până la soluţionarea cau­zei, obiectele şi documentele ridicate se păstrează în modul prevăzut la art.159 din Codul de procedură penală.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand