Povestea cu embargoul impus de Rusia la importurile de fructe, legume și conserve din Moldova durează practic de o lună. Producătorii agricoli se află într-o situație disperată. Băncile așteaptă dobânzile pentru împrumuturi pe care agricultorii nu au posibilitatea să le achite. Fructele se alterează. Conservele zac prin depozite. Mărfurile nu sunt comercializate. Guvernul a venit cu propria soluție pentru problema agricultorilor.
În opinia sindicatelor, situația de criză din sectorul agricol n-a venit ca un trăsnet din senin. Producătorii agricoli n-au perceput riscurile unei atare evoluții de impas și, într-un fel, s-au dovedit a fi nepregătiți pentru noile realități. Însă conflictul a fost o motivație pentru a căuta noi piețe de desfacere, mai stabile și mai garantate.
„E neplăcut, e complicat, e dificil pentru producătorii noștri, în special pentru horticultori, or fructele sunt un produs perisabil. De embargou cel mai mult vor fi afectați micii producători care nu au posibilitatea să încheie contracte pentru livrarea unor volume importante de produse.
Sindicatele sunt sigure că povara embargoului cel mai mult va fi resimțită de micii producători |
Totodată, în opinia mea, o soluție ar fi să ne orientăm spre alte piețe care anterior n-au fost valorificate de către fermierii noștri. Din păcate, a rămas prea puțin timp”, afirmă Sergiu Bernevec, președintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”. „Consider că și Guvernul trebuie să fie mai activ. Câte ceva s-a și făcut (noi trebuie să remarcăm acest lucru ca un factor pozitiv). În primul rând, Executivul a reușit dublarea cotelor de export al fructelor în Uniunea Europeană. Eu cred că este și una dintre cele mai mari realizări a Cabinetului de Miniștri într-o perioadă atât de scurtă. Cu atât mai mult cu cât piața românească, în special, nu-i saturată de fructe, dar mai ales de o calitate atât de înaltă ca cele moldovenești. Avem şi alţi parteneri tradiţionali cărora le-am putea livra producţia noastră”.
Potrivit liderului „Agroindsind”, Guvernul a şi pregătit un proiect de document privind ieşirea din situaţia de criză, în baza căruia marea majoritate a producătorilor agricoli vor avea posibilitatea să-şi livreze marfa pentru procesare şi fabricarea sucurilor şi a altor conserve. „ Însă acest lucru va presupune şi inevitabile pierderi financiare. Şi în acest sens, Guvernul ar trebui să elaboreze un proiect de compensare a acestor pierderi pentru producătorii de fructe”, susţine Sergiu Bernevec.
Compensarea şi reeşalonarea creditelor
Agricultorii disperaţi, neştiind ce să facă în situaţia în care s-a ajuns, se porniseră în marş spre Chişinău. Însă la jumătate de drum aceştia au fost opriţi de premier, care a promis să le soluţioneze problemele.
Acesta i-a asigurat că fabricile de conserve le vor achiziţiona merele la un preţde 3 lei/kg, iar prunele – 2,5 lei /kg. Totodată, premierul a mai spus că o parte din bani le vor fi achitaţi de fabrici, iar cealaltă parte le va fi compensată de stat. În special, le vor cumpăra merele cu 0,6-0,7 lei/кg.
La începutul săptămânii, Banca Naţională a Moldovei şi-a anunțat decizia de a le oferi agricultorilor o amânare a plăţii creditelor contractate anterior, prelungind termenul de achitare a datoriilor cu 90 de zile. Însă măsura în cauză vizează în exclusivitate creditele luate nu mai târziu de 31 iulie 2014 şi doar debitorii a căror îndeletnicire de bază este cultivarea, prelucrarea, conservarea şi vânzarea fructelor şi a legumelor, precum şi viticultura, vinificaţia şi comercializarea producţiei vitivinicole.
Pentru moment, fermierilor li s-au propus măsuri concrete de ieşire din situaţie. Pe cât de eficiente vor fi acestea în susţinerea agricultorilor noştri va arăta timpul.