19 mai 2024
Chisinau
Social

O lege ce le-ar permite angajaților să ignore șefii în afara programului

Loading
Social O lege ce le-ar permite angajaților să ignore șefii în afara programului
O lege ce le-ar permite angajaților să ignore șefii în afara programului
agora.ro

Locuitorii Australiei au salutat un nou proiect de lege care le acordă dreptul de a ignora apelurile te­lefonice și mesajele șefilor lor în afara programului de lucru, însă unii lideri ai mediului de afaceri au acuzat guvernul că își depășește prerogativele, scrie hotnews.ro.

Așa-zisul „drept la deconectare” face parte dintr-o serie de modificări legislative ce vizează relațiile dintre angajați și patroni, ele fiind introduse în parlament de guvernul federal condus de premierul An­thony Albanese.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, însă el se va întoarce la Camera Reprezentanților pentru votarea mai multor amendamente.

Legi asemănătoare privind „dreptul la decuplare” au fost adoptate deja de Franța, Germania, Spania, Italia și de alte țări din Uniunea Europeană. Legile respec­tive le oferă angajaților dreptul de a nu-și mai urmări dispozitivele de serviciu după terminarea programului de lucru.

Parlamentul European a recomandat încă din 2021 ca acesta să devină un drept fundamental la nivelul UE.

Guvernul și Parlamentul Republicii Mol­dova, stat cu aspirații de a adera la Uniu­nea Europeană, ar trebui să ia în calcul, probabil, eventualitatea și necesitatea de a adopta o lege în acest sens, în contextul racordării legislației noastre la rigorile eu­ropene.

„În general, cred că ar trebui să poți să te decuplezi când îți închei ziua de muncă și când ești acasă, făcând ce vrei în timpul week-end-ului sau în concediu, mi se pare un lucru rezonabil în mare”, au declarat la unison mai mulți australieni și euro-peni intervievați pe marginea acestei ches­tiuni.

Însă un comunicat semnat de Camerele de comerț ale diferitelor sectoare econo­mice din Australia a îndemnat Senatul să reanalizeze ceea ce mediul de afaceri a de­scris drept o lege „grăbită și viciată”.

Bran Black, directorul Consiliului Oame­nilor de Afaceri din Australia, a declarat în fața reporterilor că prevederile din proiectul de lege sunt împotriva mediului de afaceri și ele vin într-o perioadă în care țara are cel mai puțin nevoie de așa ceva.

„Afacerile nu se opun ideii ca oamenii să poată să se deconecteze, știu că și mie îmi place să mă deconectez (…), dar trebuie să te asiguri că aceste politici sunt corecte în privința modului în care sunt implementa­te și tipul de consultări care sunt necesare pentru a face asta”, a adăugat el.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand