19 iulie 2024
Chisinau
Economie

Ce indică indicii prețurilor de consum în aprilie. Date statistice

Loading
Economie Ce indică indicii prețurilor de consum în aprilie. Date statistice
Ce indică indicii prețurilor de consum în aprilie. Date statistice
monitorfg.ro

Biroul Național de Statistică a comunicat datele privind inflația din luna aprilie 2024, care relevă o creștere de 3,8% a prețurilor medii de consum comparativ cu luna martie a aceluiași an. Această majorare este determinată de creșterea prețurilor la produse alimentare (cu circa 1,6%), mărfuri nealimentare (cu circa 0,7%) și servicii prestate populației (cu 3,8%).

Produsele alimentare au înregistrat cea mai semnificativă creștere de prețuri, cu 1,6% în luna aprilie. Legumele au cunoscut o majorare de 11,1%, urmate de fructe (cu 5,3%) și carne, preparate și conserve din carne (cu 0,5%). Pe de altă parte, s-au înregistrat diminuări de preț la ouă de găină (cu 4,2%) și ulei vegetal (cu 0,2%).

Mărfurile nealimentare au devenit cu 0,7% mai scumpe în luna aprilie. Principalele creșteri s-au observat la carburanți (cu 1,5%), încălțăminte (cu 1,4%) și confecții (cu 1,0%). Medicamentele au înregistrat o majorare de prețuri cu 0,9%, în timp ce prețul gazului lichefiat a scăzut cu 2,9%.

Serviciile prestate populației au cunoscut o creștere medie de prețuri de 3,8% în luna aprilie. Furnizarea gazelor naturale și a energiei termice a devenit mai scumpă, ca urmare a eliminării compensațiilor acordate de Guvern pentru achitarea facturilor la energie în perioada rece a anului. Tarifele reglementate pentru furnizarea energiei electrice au scăzut cu 1,2%, în timp ce prețurile la transportul de pasageri și alimentația publică au crescut cu 0,54% și 0,26%, respectiv.

Inflația anuală, calculată ca variație a prețurilor medii de consum din luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023, a atins 3,5%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 3,8% în această perioadă, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de 7,0%. Serviciile prestate populației au cunoscut o scădere de 2,6% în ultimul an.

Creșterea prețurilor din luna aprilie 2024 este influențată de o serie de factori, inclusiv creșterea prețurilor la resursele energetice, majorarea costurilor de producție și transport, precum și cererea sporită pentru anumite bunuri și servicii. Banca Națională a Moldovei a anunțat recent o serie de măsuri de politică monetară menite a combate inflația, inclusiv creșterea ratei dobânzii de referință.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand