6 October 2024
Chisinau
Social

Nu exploataţi copiii prin muncă!

Loading
Social Nu exploataţi copiii prin muncă!
Nu exploataţi copiii prin muncă!

 

 

copii-exploatare-prin-munca

Foto: Nicu Bînzari

Cel puţin aceasta îşi doresc sindi­catele din Moldova, care au lansat o campanie informațională cu ge­nericul „Combaterea exploatării prin muncă a copiilor”. Esența re­spectivei campanii este că locul co­pilului este şcoala, iar munca lui e cartea.

 

În context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, împreună cu redacția „Vocea poporului”, a inițiat un concurs de desene expuse în incinta Casei Sindicatelor și o campanie de sensibilizare a diferitelor cazuri de muncă grea a mino­rilor.

Astfel, prin intermediul ziarului „Vocea poporului”, redacția se adresează că­tre cititorii fideli pentru a combate acest flagel. Să depistăm împreună diferite ca­zuri de exploatare prin muncă a copiilor ca să le descriem în paginile ziarului, pen­tru a preveni acest fenomen.

Este cunoscut faptul că Moldova este o ţară agrară, în care predomină sără­cia. Copiii sunt obligați să preia o parte din responsabilitățile părinților. Fie aju­tă la treburile din gospodărie, pentru ca părinții lor să poată merge la muncă, fie se angajează pentru a câștiga bani. Iar atunci când copiii ajung la școală, ei sunt obosiți sau renunță în genere la învăţătură. Unii părinți cred că cei mici trebuie să-și asu­me din responsabilitățile familiei. Copiii ajută părinții la lucru, la creșterea fraților mai mici, îngrijesc gospodăria sau câștigă bani din activități în afara casei. Munca devine treptat principală și singura activi­tate a copilului.

Preluarea îndatoririlor părinților în de­favoarea activității școlare și a jocului este foarte periculoasă pentru copii. Atunci când copiii sunt obligați să lucreze de la vârste fragede, în condiții dăunătoare, în folosul celor mari, înseamnă că adulții îi exploatează. Copiii nu trebuie să îndepli­nească niciodată munci care le pot afec­ta dezvoltarea sau care îi împiedică să se ducă la școală.

 

165 de milioane de copii, implicaţi în munci grele

 

Potrivit datelor OIM, circa 165 de mi­lioane de copii în vârstă de până la 14 ani sunt implicaţi în munci grele. Mulţi copii muncesc ore la rând, deseori în condiţii care prezintă pericol. Munca copiilor este legată în mod direct de sărăcie. Multe fa­milii nevoiaşe nu-şi pot permite să achite studiile sau alte cheltuieli adiacente edu­caţiei. Familiile ale căror venituri depind de aportul copilului acordă muncii o aten­ţie mai mare decât studiilor. Totodată, dacă familia stă în faţa alegerii pe cine să trimită la şcoală, fetiţa sau băiatul, alege­rea de multe ori e în defavoarea fetiţei.

În prezent, copiii au nevoie ca nicioda­tă de studii şi instruire de calitate, pentru a putea însuşi deprinderile necesare şi a concura pe piaţa muncii. Totodată, în mai multe ţări şcolile accesibile celor săraci nu corespund cerinţelor minime. Insuficien­ţa echipamentului, încăperile neadecvate, sălile de clase prea mari şi lipsa învăţăto­rilor calificaţi generează un nivel redus al studiilor.

Unul din obiectivele de dezvoltare a mi­leniului, asumate de ONU şi comunitatea internaţională, este ca până în anul 2015 toţi copii din lume, atât băieţii, cât şi fe­tele, să poată absolvi în întregime măcar școala primară.

Aceste obiective nu pot fi atinse fără lichidarea factorilor care reprezintă moti­vul muncii copiilor şi împiedică şcolariza­rea copiilor din familiile sărace.

Dintr-un număr de 177 de ţări, Moldova este plasată pe locul 117 privind dezvolta­rea umană (conform unui raport al PNUD din 2009) şi se situează printre ţările cu un nivel mediu de dezvoltare umană. În ceea ce priveşte nivelul de educaţie şi spe­ranţa de viaţă, Moldova nu este atât de de­parte de vecinii săi europeni, însă nivelul destul de redus de viaţă diminuează şan­sele Moldovei de a fi clasificată la un nivel mai înalt.

În pofida acestor caracteristici de con­text, care probabil nu sunt atât de favora­bile, nivelul înalt de educaţie al majorităţii adulţilor moldoveni şi sistemul de şcola­rizare bine instituit ar putea fi esenţiale pentru a ţine copiii în afara muncii care nu corespund capacităţilor lor. Mai mult ca atât, Moldova a semnat un șir de do­cumente internaţionale care îşi propun drept scop să protejeze drepturile copii­lor.

Sfârşitul anului şcolar şi începutul va­canţei de vară este un moment potrivit pentru a promova mesajul nostru, pe care îl adresăm tuturor adulţilor, accentuând încă o dată că munca copilului este cartea. Un copil poate să ajungă o personalita­te când se va maturiza, dacă are acces la studii, dacă învaţă şi sănătatea lui nu este ameninţată din cauza muncilor grele, pe­riculoase şi vătămătoare.

Redacția „Vocea poporului” este la prima ediție privind desfășurarea Zi­lei Mondiale împotriva muncii copilu­lui, însă acțiunile iniţiate împreună cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, cu siguranță, vor contribui la combaterea muncilor grele şi periculoase la care sunt supuși copiii.

Totodată, dorim să vă informăm că con­cursul desenelor, anunțat anterior, continuă până în luna august curent.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Nic
    28.06.2014

    Educatia prin munca inriureste binefacator in educatia copiilor

Citește și
slot thailand