19 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Modificări pe piața asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024

Loading
Cetăţeanul şi legea Modificări pe piața asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024
Modificări pe piața asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024
gov.kz

I. Conform Legii bugetului asi­gurărilor sociale de stat pe anul 2024 nr. 419/2023, contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă anuală (taxa fixă anua­lă) calculată pentru:

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 
  1. Persoanele fizice, cu excepția pensionarilor și a persoanelor cu dizabilități, care se regăsesc în una dintre situațiile:
    • fondatori ai întreprinderilorindividuale, inclusiv fondatori ai go-spodăriilor țărănești (de fermier);
    • persoane fizice care desfășoa-ră activități independente în do­meniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
    • persoanele fizice care exercită activităţi în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horti­cultură și/sau de obiecte ale regnu­lui vegetal;
    • titularii patentei de întreprin-zător, s-a stabilit în mărime de 17522 de lei (ceea ce reprezintă pe­rioada asigurată care se include în stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și a ajutorului de deces).
  2. Angajatorul din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi – pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi – 17522 de lei (pensie pentru limită de vârstă și ajutorul de deces).
  3. Liber-profesioniştii care prac­tică activitate în sectorul justiţiei, cu excepţia pensionarilor și persoa­nelor cu dizabilități – 27772 de lei (toate tipurile de prestaţii de asigu­rări sociale de stat).
  4. Persoanele care doresc să se asigure pe bază de contract indi­vidual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale – 17522 de lei (pensie pentru limită de vârstă și ajutorul de deces).
  5. Proprietari sau arendași de terenuri agricole care lucrează te­renul în mod individual – în mărime de 4463 de lei (pensie pentru limi-tă de vârstă și ajutorul de deces).

II. Conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, de la 1 ianuarie 2024 se reexami­nează:

  • pensiile pentru limita de vârstă stabilite după 01.01.2019 pentru un stagiu de cotizare mai mare de doi ani, precum şi pensiile reexami­nate la etapele anterioare, în cazul în care persoanele au mai realizat un stagiu de cotizare de cel puțin doi ani;
  • pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, cu condiţia că persoanele au realizat un stagiu de cotizare de la doi ani până la șapte ani.

Cererile de reexaminare a pen­siei pentru limită de vârstă şi dizabilitate pot fi depuse în for-mă electronică prin utilizarea ser­viciului „e-Cerere. Reexaminare pensieˮ, care poate fi accesat pe pagina web-oficială cnas.gov.md şi pe portalul guvernamental servicii.gov.md, fiind necesar de a introduce un minim de date de identificare: tipul pensiei care se solicită a fi reexaminată (limită de vârstă sau dizabilitate); numărul de identificare (IDNP); data, luna, anul naşterii beneficiarului.

Cererea de reexaminare a pen­siei se examinează în termen de 60 de zile de la data depunerii şi pen­sia reexaminată se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

III. Conform Legii nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru in­capacitate temporară de muncă şi alte prestații de asigurări sociale, începând cu 1 ianuarie anul curent,

  1. Indemnizația pentru incapa-citatea temporară de muncă cau­zată de boli obișnuite sau de ac­cidente nelegate de muncă, plăti­tă din mijloacele angajatorului, a liber profesionistului care practică activitate în sectorul justiției, se stabilește indiferent de durata sta­giului de cotizare. Prin urmare, nu este necesară prezentarea actelor justificative angajatorului privind confirmarea stagiului de cotizare pentru stabilirea indemnizației re­spective.
  2. Asigurații din sistemul public de asigurări sociale au dreptul la următoarele prestații noi:
    • indemnizație unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil;
    • indemnizația unică pentru co­pilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă;
    • indemnizația pentru crește-rea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasa­ment în serviciul de tutelă/curatelă.
  1. Indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pen­tru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lu­nară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani, indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copii­lor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se stabilesc de către Casa Naţiona­lă de Asigurări Sociale, din oficiu, mamei, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de stabili­re a indemnizației – tatălui, în baza datelor privind nașterea copilului disponibile în Registrul de Stat al Populației, fără necesitatea depu­nerii cererii la casa teritorială de asigurări sociale sau în mod elec­tronic.
  2. Opțiunea de creștere a copilu­lui până la vârsta de trei ani stabi-lită din oficiu poate fi modificată o singură dată, la cererea beneficia­rului, depusă până la data la care copilul împlinește vârsta de un an.
  3. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la trei ani se stabilește unuia dintre părinții asigurați fără condiția aflării în con­cediu pentru îngrijire a copilului. Totodată, indemnizația lunară pen­tru creșterea copilului până la trei ani se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soţii asigurați, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației.
  4. Indemnizația paternală se stabilește de la data nașterii copi­lului pe o perioadă de 15 zile ca­lendaristice fără condiția aflării în concediu paternal. Indemnizația paternală poate fi acordată integral sau divizată în până la trei fracțiuni, fiecare câte cel puțin cinci zile calen­daristice. Cuantumul indemnizației paternale se stabilește proporțional cu numărul efectiv de zile de con­cediu paternal de care a beneficiat tatăl copilului.

VI. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1025/2023, a fost modificată ane­xa nr. 1 la Regulamentul cu privi­re la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1478/2002, prin care s-a stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la naște-rea copilului în mărime de 20 de mii de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand