24 iulie 2024
Chisinau
Social

Milioane de robi aduc venituri de miliarde

Loading
Social Milioane de robi aduc venituri de miliarde
Milioane de robi aduc venituri de miliarde
sclavie

Foto: chestiiutile.com

Deși manualele de istorie ne spun că epoca sclavagistă a apus de­mult, în realitate, există și astăzi sclavi dependenți de stăpânii lor și obligați să muncească. Ideea de a trata alți oameni ca pe niște sclavi pare, pe de o parte, învechită, iar pe de altă parte, barbară. Cu toate acestea, sclavajul este o mare afa­cere chiar și în zilele noastre, scrie publicația „The Economist”. Mun­ca forțată generează profituri anu­ale de aproximativ 150 de miliarde de dolari SUA, potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

 

 

O cincime dintre toate victimele sunt înrobite prin exploatare sexuală, care, însă, se dovedește extrem de profitabilă, generând două treimi din profitul total obținut de pe urma sclaviei în epoca mo­dernă. Cea mai profitabilă regiune pentru această formă de sclavie, cu un venit de peste 30 de miliarde de dolari SUA numai în anul 2012, este Asia. Profitul mediu anual pentru fiecare victimă a exploată­rii sexuale este de 22.000 de dolari SUA, adică de peste patru ori mai mare decât profitul obținut din munca non-casnică și de aproape zece ori mai mare compara­tiv cu cel realizat pentru fiecare sclav care muncește în familie.

 

Regiunile planetei cu cea mai mare robie

 

Dintre toate regiunile lumii, Asia–Paci­fic figurează cu cele mai mari profituri de pe urma sclavilor, în valoare de circa 52 de miliarde de dolari, în 2012. Cu toate acestea, venitul realizat de fiecare victimă este destul de mic, 5.000 de dolari SUA, comparativ cu cel realizat de victimele din țările dezvoltate și Uniunea Europeană, care este de 34.800 dolari anual. De al­tfel, regiunea statelor dezvoltate și din UE ocupă al doilea loc în lume din perspectiva sumelor generate de sclavi. Aici, sclavia a produs, în 2012, un profit de circa 47 de miliarde de dolari SUA.

 

Citește și: Sclavia modernă, un flagel tot mai răspândit în lume

 

Profitul adus de robii moderni în Eu­ropa Centrală și de Sud–Est și statele CSI a fost de circa 18 miliarde de dolari, cu 12.900 de dolari profit per victimă, în timp ce în Africa profitul total generat a fost de circa 12 miliarde de dolari, cu doar 3.900 de dolari profit de persoană.

În America Latină, sclavia zilelor noas­tre a generat un profit total, în 2012, de 11 miliarde de dolari, 7.500 dolari SUA de persoană, iar în Orientul Mijlociu, care stă cel mai bine în acest clasament, profitul total a fost de circa 8 miliarde de dolari SUA, câte 15.000 de dolari de persoană.

 

Cine sunt victimele sclaviei moderne?

 

Munca forțată, în accepția OIM, re­prezintă munca involuntară ca rezultat al aplicării forței, fraudei sau înșelăciunii, precum și atunci când victimele sunt con­strânse prin pedepse sau prin amenințarea cu pedeapsa. Potrivit OIM, în prezent, în lume există nu mai puțin de 21 de milioa­ne de persoane aflate în această situație, de sclavi. O altă sursă, Indicele Global al Sclaviei, face o estimare și mai cutremură­toare: 30 de milioane de robi, care sunt o forță de muncă vizibilă doar parțial.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand