Sunteți interesat de achiziția unei mașini? Dacă ați ales deja modelul dorit nu vă mai rămâne decât să căutați cea mai avantajoasă modalitate de plată. Posibilitățile de finanțare sunt: resurse proprii, credit bancar sau leasing financiar.
Care este diferența?
Având în vedere faptul ca “resursele proprii” nu necesită explicații suplimentare, trecem direct la celelalte două variante.
Astfel, spre deosebire de leasing, în cazul creditului proprietarul bunului este clientul (utilizatorul) încă de la începutul perioadei de creditare, iar împrumutul se achită prin rate lunare (cuprind cota-parte din valoarea de cumpărare a bunului – TVA inclus, rata dobânzii și comisioanele aferente creditului). De asemenea, bunul se asigură obligatoriu FULL CASCO, costurile de asigurare fiind suportate de către client sau oferite gratuit de către bancă (atenție la campaniile promoționale).
Creditul este garantat cu autoturismul achiziționat și polița de asigurare CASCO cesionată în favoarea băncii. Riscul uzurii morale a bunului și/sau degradarea în timp sunt suportate de către beneficiar, iar taxa de timbru și timbrul judiciar aferente contractului de vânzare-cumpărare sunt calculate la valoarea de cumpărare a bunului.
Rambursarea anticipată se poate face după minim 6 luni de la semnarea contractului de credit, în timp ce condițiile de creditare nu sunt supuse negocierii, alternativa fiind alegerea celui mai avantajos dintre produsele disponibile în cadrul băncii respective. Nu în ultimul rând, documentele necesare sunt: copia act de identitate, factură utilități, adeverința salariu tip, documente care atestă alte angajamente de plată (dacă este cazul), factura proformă de la dealer.
Spre comparație, în cazul leasingului proprietarul bunului este compania de leasing, care transferă dreptul de folosință utilizatorului, bunul fiind disponibil acestuia din ur-
mă în sistem de închiriere; la sfârşitul perioadei de leasing, finanțatorul se obligă să respecte dreptul de opțiune al utilizatorului (variante: cumpărarea bunului, prelungirea contractului de leasing fără a schimba natura acestuia sau încetarea raporturilor contractuale).
Leasingul presupune plata lunară periodică, denumită rata de leasing (cuprinde cota-parte din valoarea de intrare a bunului – prețmașina fără TVA, rata dobânzii de leasing, plus TVA aplicată lunar la principal).
Important de știut este că societatea de leasing va asigura bunul alegând asiguratorul, costurile de asigurare fiind suportate de către utilizator (dacă prin contract nu se prevede altfel); încheierea polițelor CASCO și RCA sunt obligatorii.