17 iunie 2024
Chisinau
Auto, Varia

Inteligența artificială a numit profesiile pe care le va înlocui și care vor rămâne solicitate

Loading
Auto, Varia Inteligența artificială a numit profesiile pe care le va înlocui și care vor rămâne solicitate
Inteligența artificială a numit profesiile pe care le va înlocui și care vor rămâne solicitate
albnegru.online

De la apariția chatboturilor precum ChatGPT, Copilot și Google Gemini, scepticismul cu privire la pierderea locurilor de muncă a crescut. Aceste temeri nu sunt nefondate. În ultimele șase luni, companiile tehnologice au redus mii de locuri de muncă, parțial datorită implementării active a inteligenței artificiale (IA). Cele mai mari companii IT, precum Meta, Google, Apple și Amazon, au concediat deja un număr semnificativ de angajați, încercând să optimizeze procesele cu ajutorul IA.

Conform portalului Layoff.fyi, care urmărește concedierile din industria tehnologică la nivel global, în prima jumătate a anului 302 companii tehnologice au concediat aproximativ 89.105 angajați. Acest fapt subliniază seriozitatea schimbărilor de pe piața muncii și necesitatea adaptării angajaților la noile condiții. În noul model lingvistic GPT-4o de la OpenAI sunt indicate profesii în care IA demonstrează avantaje semnificative față de oameni. Recent, pe internet a apărut o listă de profesii care, în opinia IA, vor fi înlocuite de mașini.

Printre profesiile prezentate de GPT-4o, primul loc îl ocupă „specialistul în introducerea datelor”, cu o probabilitate de înlocuire de 95%. IA poate îndeplini această sarcină mai rapid, mai precis și fără pauze, ceea ce îl face mai eficient în comparație cu omul. Alte profesii aflate sub amenințare includ telemarketingul, serviciul de asistență (callcenter), copywritingul, rescrierea și corectura, domenii foarte aproape de jurnalism. În toate aceste domenii, IA demonstrează o productivitate și o precizie ridicată, ceea ce îl face atractiv pentru angajatori.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor semnificative în dezvoltarea inteligenței artificiale, există profesii pe care mașinile nu le vor putea înlocui. Printre acestea se numără directorul creativ, psihoterapeutul, chirurgul, profesorul, actorul și pompierul. Aceste profesii necesită abilități și competențe unice ale omului, cum ar fi creativitatea, viziunea, capacitatea de a inspira echipele și necesitatea muncii manuale – abilități care deocamdată nu sunt accesibile inteligenței artificiale.

Apariția și dezvoltarea inteligenței artificiale aduc atât amenințări, cât și oportunități. În timp ce multe profesii de rutină pot fi înlocuite de IA, există numeroase domenii în care munca umană rămâne indispensabilă. Angajații ar trebui să ia în considerare aceste schimbări și să încerce să dezvolte abilități care nu pot fi automatizate, pentru a rămâne relevanți pe piața muncii în viitor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand