19 iulie 2024
Chisinau
Auto, Varia

86% dintre angajații din lume nu reușesc să se deconecteze de la muncă în timpul concediului

Loading
Auto, Varia 86% dintre angajații din lume nu reușesc să se deconecteze de la muncă în timpul concediului
86% dintre angajații din lume nu reușesc să se deconecteze de la muncă în timpul concediului
fortune.com

Tehnologiile moderne și cultura productivității ridicate au transformat vacanța, cândva considerată un timp de odihnă și recuperare, într-o prelungire a procesului de muncă pentru mulți angajați. Cu dezvoltarea tehnologiilor și posibilitatea de a lucra de la distanță, granițele dintre timpul personal și obligațiile de muncă au devenit neclare. Telefoanele mobile, laptopurile și accesul constant la internet permit angajaților să rămână conectați la birou chiar și pe plajă sau în munți. Acest lucru duce la presiunea resimțită de mulți angajați de a continua să lucreze pentru a nu rămâne în urmă și a nu dezamăgi colegii.

Conform datelor recente, 86% dintre angajați verifică emailurile de serviciu în timpul vacanței, iar 60% continuă să îndeplinească sarcini de muncă. Acest fenomen este deosebit de frecvent printre mileniali, mulți dintre aceștia luând doar două săptămâni de vacanță pe an pentru a nu-și dezamăgi echipa.

De ce lucrăm în vacanță?

Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este accesul constant la resursele de muncă prin dispozitive mobile și internet. Mulți angajați simt presiunea de a rămâne conectați pentru a nu rămâne în urmă cu munca și pentru a nu crea sarcini suplimentare pentru colegi. Aceasta duce la estomparea granițelor dintre timpul personal și cel profesional.

Milenialii: victimele eticii muncii

Milenialii, cunoscuți pentru responsabilitatea lor ridicată și devotamentul față de muncă, sunt deosebit de predispuși să lucreze în timpul vacanței. Aceștia simt deseori teama de a părea insuficient de devotați sau de a pierde respectul colegilor dacă nu lucrează. Mulți dintre ei iau un număr minim de zile de vacanță pentru a nu-și dezamăgi echipa.

Impactul asupra sănătății

Munca constantă fără odihnă adecvată poate duce la epuizare, depresie și alte probleme psihice și fizice. Lipsa timpului de recuperare reduce productivitatea și afectează negativ starea generală de sănătate a angajaților.

Sentimentul de rușine față de colegi

Sentimentul de rușine față de colegi este o altă cauză pentru care oamenii continuă să lucreze în vacanță. Ei se tem să nu pară leneși sau necompetenti dacă se deconectează de la sarcinile de muncă chiar și pentru o perioadă scurtă. În culturile unde devotamentul față de muncă este foarte apreciat, această presiune este deosebit de puternică.

Necesitatea schimbării

Pentru a schimba această situație, companiile trebuie să încurajeze activ angajații să ia vacanțe pline. Conducerea poate juca un rol cheie, arătând prin exemplul propriu importanța odihnei și a stabilirii unor granițe clare între muncă și viața personală. Implementarea unei politici care interzice contactele de muncă în timpul liber poate ajuta angajații să se simtă mai confortabil în timpul vacanței.

Sfaturi pentru angajați

Pentru cei care întâmpină dificultăți în a se deconecta de la muncă în timpul vacanței, se pot oferi câteva sfaturi utile:

  • Planificarea vacanței din timp: Stabiliți datele și informați colegii și superiorii despre absența voastră pentru a se putea pregăti.
  • Limitarea accesului la email: Instalați un răspuns automat și dezactivați notificările pentru a nu fi distras de problemele de serviciu.
  • Delegarea sarcinilor: Rugați un coleg să preia responsabilitățile voastre în perioada absenței.
  • Activități în vacanță: Planificați activități care să vă ajute să vă deconectați și să vă bucurați de vacanță.

În lumea modernă, granițele dintre muncă și viața personală sunt adesea șterse, mai ales când vine vorba de posibilitatea de a lucra de la distanță. Lucrul în timpul vacanței a devenit o realitate obișnuită, dar nu trebuie să uităm de necesitatea unei odihne complete. Pentru angajați, aceasta este o șansă de a-și reîncărca bateriile, de a reduce nivelul de stres și de a îmbunătăți starea generală de bine. Odihna nu este un lux, ci o necesitate, și este important să găsim un echilibru care să ne permită să rămânem productivi și fericiți atât în viața profesională, cât și în cea personală. Amintiți-vă că vacanța este timpul vostru pentru recuperare și reîncărcare, și meritați să o trăiți din plin.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand