3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Dreptul sindicatelor la informație vs. angajatorul

Loading
Cetăţeanul şi legea Dreptul sindicatelor la informație vs. angajatorul
Dreptul sindicatelor la informație vs. angajatorul
etuc.org

Sunt activist sindical și doresc să aflu ce reprezintă drep­tul sindicatelor la informație. Și anume, din ce domenii ține această informație și cine urmează să o prezinte la solicitarea sindicatelor. Ce spune legea în caz de nepre­zentare a informației solicitate de sindicate?

Silvia Grădinari, Leova

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Dreptul sindicatelor la informație este garantat prin lege, în scopul apărării intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor săi (salariați membri de sindicat).

În acest sens, art. 23 alin. (1) din Legea sindicatelor dispune că „Sin­dicatele sunt în drept să primească gratuit informație de la autoritățile administrației publice, patroni și asociațiile lor în probleme ce țin de muncă, salariu, șomaj, dezvoltarea social-economică, starea mediului înconjurător, privatizare, asistență socială, ocrotirea sănătăți, spațiul locativ”.

Astfel, sindicatele au dreptul de a solicita și de a primi gratuit de la autoritățile guvernamentale (de toate nivelurile), de la angajatori (in­diferent de forma de proprietate, forma juridică și subordonarea de­partamentală sau afilierea de industrie a întreprinderii) și asociațiile acestora (patroni), informații veridice, inclusiv cu privire la:

  1. forța de muncă (de exemplu, situația, structura și evoluția probabilă a ocupă­rii forței de muncă în cadrul unității, precum și eventualele măsuri de anticipare preconizate, în special, atunci când există o amenințare la adresa locurilor de muncă etc.);
  2. salarii (salariul mediu pentru o anu­mită perioadă, pe anumite categorii/profesii ale angajaților și altele);
  3. șomaj (nivelul șomajului, ocuparea forței de muncă etc.);
  4. asigurări sociale (starea securității sociale a lucrătorilor în caz de șomaj, boa­lă, invaliditate și în alte cazuri de pierdere a mijloacelor de trai etc.);
  5. asistență medicală (nivelul asigurării de sănătate gratuite de stat, utilizarea contribuțiilor de asigurări obligatorii de sănătate și a fondu­rilor vizate destinate acoperirii costurilor de tratament ale cetățenilor, posibilitatea de a primi îngrijiri medicale la timp și de înaltă calitate și altele.

 

Neprezentarea de către persoanele cu funcții de răspundere a informației solicitate se califică drept împiedicare a activității sindicatelor

 

În acest sens, sunt relevante prevederile art. 10 alin. (2) lit. i) din Codul muncii, care dispun că angajatorul este obligat să poarte ne­gocieri colective și să încheie contractul colectiv de muncă, furnizând reprezentanților salariaţilor informația completă și veridică necesară în acest scop, precum și informația necesară controlului asupra executării contractului.

În caz de concediere colectivă, prezentarea informației respective constituie o garanție juridică a sindicatelor. Astfel, pentru a permite reprezentanților salariaților să formuleze propuneri constructive, în ca­zul inițierii de către angajator a consultărilor, acesta (angajatorul), po­trivit art. 185 prim alin. (4) din Codul muncii, este obligat să le furnizeze acestora, în scris, toate informațiile utile disponibile cu privire la:

  1. mo­tivele concedierilor preconizate;
  2. numărul și categoriile de salariați care vor fi concediați;
  3. numărul și categoriile de salariați încadrați la unitate;
  4. perioada în care vor avea loc concedierile și altele.

În caz de reorganizare a unității, schimbare a tipului de proprie­tate sau a proprietarului acesteia, angajatorul în exercițiu va informa în scris reprezentanții salariaților săi referitor la:

  1. data sau data pro­pusă a declanșării procedurii de reorganizare, a schimbării tipului de proprietate sau proprietarului unității;
  2. motivele reorganizării, schim­bării tipului de proprietate sau proprietarului unității;
  3. consecințele juridice, economice și sociale ale reorganizării, schimbării tipului de proprietate sau proprietarului unității, pentru salariați etc.

Neprezentarea de către persoanele cu funcții de răspunderea informației solicitate sau prezentarea unei informații neveridice, potrivit art. 23 alin. (2) din Legea sindicatelor, se califică drept împiedicare a activității sindicatelor. Persoanele găsite vinovate sunt trase la răspundere în conformitate cu legislația.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand