Achiziționarea unui autoturism implică o investiție importantă pentru bugetul fiecăruia, iar dacă vorbim despre o mașină second hand, atunci riscurile cresc. Proba de test va elimina cât mai multe necunoscute din ecuație. Iată câțiva pași care te vor conduce către cea mai bună decizie.
Sistemul de evacuare
După ce ai analizat minuțios starea caroseriei și aspectul motorului, pornește și aruncă o privire la sistemul de evacuare. Fumul alb este normal, cel alb-albăstrui anunță faptul că uleiul este ars, iar cel negru indică, de cele mai multe ori, un consum ridicat, în cazul propulsoarelor pe benzină. Fii atent la eventualele zgomote.
Verificarea suspensiei
Alege o rută pe care să o cunoști. Verifică-i suspensia pe un drum pietruit. Încearcă să nu eviți chiar toate gropile, însă ai grijă ca mișcarea să nu fie una grosolană, care să deranjeze actualul proprietar. În acest fel vei vedea cum se comportă și în ce stare este.
Condiții diferite de drum
Înainte de a lua o decizie, poți cere să conduci mașina pe diverse porțiuni de drum, cum ar fi șoselele cu multe curbe, drumul de țară, pantele, pentru a vedea cum se comportă. Efectuează viraje bruște, scurte sau lungi sau întoarceri pentru a vedea cum se adaptează sistemul de direcție. Te simți în siguranță?
Performanțele motorului
Accelerează brusc, imitând diverse situații din trafic. Poate face față unei depășiri contra cronometru. Cât de puternic este motorul? Dă drumul la climatizare și observă în ce mod influențează capacitatea propulsorului.
Transmisia
În cazul în care cutia de viteze este manuală, schimbă rapoartele pentru a analiza cum funcționează schimbătorul și ambreiajul. Dacă ambreiajul se apasă greu, atunci ar putea apărea probleme. Dacă mașina pe care vrei să o cumperi are tracțiune integrală, conectează si deconectează sistemul 4WD, dacă este posibil.
Frânele, un rol esențial
Accelerează în forță și apasă pedala de frână. Cât de repede se oprește mașina? La câți metri? Cât țin frânele? Efectuează un test la o viteză de 50 km/h. Frânarea trebuie să aibă loc instant, mașina păstrându-și totodată direcția.
Cu urechile ciulite
Ascultă zgomotele pe care le face viitoarea ta mașină atunci când rulează și încearcă să le găsești cauza. Dacă zgomotul este de tipul bătăilor repetate, ar putea avea probleme cu articulațiile, fiind necesară înlocuirea pivoților, a bucșelor. Scârțâitul puternic al roților, zgomote metalice de frecare, trepidații resimțite în volan ori balansarea mașinii ar putea însemna probleme cu sistemul de frânare sau cu geometria roților.
Acestea fiind spuse, sunt sigur ca veți face alegerea corectă atunci când vă veți hotărî să cumpărați o mașină second hand.