18 mai 2024
Chisinau
Auto

Cum să testezi un autoturism second hand

Loading
Auto Cum să testezi un autoturism second hand
Cum să testezi un autoturism second hand
automobil-second-hand

Foto: strongcarinsurance.com

Achiziționarea unui autoturism implică o investiție importantă pentru bugetul fiecă­ruia, iar dacă vorbim despre o mașină se­cond hand, atunci ris­curile cresc. Proba de test va elimina cât mai multe necunoscute din ecuație. Iată câțiva pași care te vor condu­ce către cea mai bună decizie.

 

 

Sistemul de evacu­are

 

După ce ai analizat minuțios starea caroseri­ei și aspectul motorului, pornește și aruncă o privi­re la sistemul de evacuare. Fumul alb este normal, cel alb-albăstrui anunță faptul că uleiul este ars, iar cel ne­gru indică, de cele mai mul­te ori, un consum ridicat, în cazul propulsoarelor pe benzină. Fii atent la even­tualele zgomote.

 

Verificarea suspen­siei

 

Alege o rută pe care să o cunoști. Verifică-i sus­pensia pe un drum pietruit. Încearcă să nu eviți chiar toate gropile, însă ai grijă ca mișcarea să nu fie una grosolană, care să deran­jeze actualul proprietar. În acest fel vei vedea cum se comportă și în ce stare este.

 

Condiții diferite de drum

 

Înainte de a lua o decizie, poți cere să conduci mașina pe diverse porțiuni de drum, cum ar fi șoselele cu multe curbe, drumul de țară, pantele, pentru a vedea cum se comportă. Efectuea­ză viraje bruște, scurte sau lungi sau întoarceri pentru a vedea cum se adaptea­ză sistemul de direcție. Te simți în siguranță?

 

Performanțele mo­torului

 

Accelerează brusc, imitând diverse situații din trafic. Poate face față unei depășiri contra cronome­tru. Cât de puternic este motorul? Dă drumul la cli­matizare și observă în ce mod influențează capacita­tea propulsorului.

 

Transmisia

 

În cazul în care cutia de viteze este manuală, schimbă rapoar­tele pentru a analiza cum funcționează schimbătorul și ambreiajul. Dacă ambre­iajul se apasă greu, atunci ar putea apărea probleme. Dacă mașina pe care vrei să o cumperi are tracțiune integrală, conectează si de­conectează sistemul 4WD, dacă este posibil.

 

Frânele, un rol esențial

 

Accelerează în forță și apasă pedala de frâ­nă. Cât de repede se oprește mașina? La câți metri? Cât țin frânele? Efectuează un test la o viteză de 50 km/h. Frânarea trebuie să aibă loc instant, mașina păstrându-și totodată direcția.

 

Cu urechile ciulite

 

Ascultă zgomotele pe care le face viitoarea ta mașină atunci când rulează și în­cearcă să le găsești cauza. Dacă zgomotul este de ti­pul bătăilor repetate, ar putea avea probleme cu articulațiile, fiind necesa­ră înlocuirea pivoților, a bucșelor. Scârțâitul puter­nic al roților, zgomote me­talice de frecare, trepidații resimțite în volan ori ba­lansarea mașinii ar putea însemna probleme cu siste­mul de frânare sau cu geo­metria roților.

Acestea fiind spuse, sunt sigur ca veți face alegerea corectă atunci când vă veți hotărî să cumpărați o mașină second hand.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand