17 mai 2024
Chisinau
Social

Criza cadrelor didactice: o ecuație complicată legată de salarii și resurse umane

Loading
Social Criza cadrelor didactice: o ecuație complicată legată de salarii și resurse umane
Criza cadrelor didactice: o ecuație complicată legată de salarii și resurse umane
theodysseyonline.com

Anul de studii 2023 – 2024 a început cu un deficit de peste două mii de cadre di­dactice. A fost anunțul oficial al minis­trului Educației și Cercetării. Acum însă, când a mai rămas doar o lună de școală, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), a declarat că, de fapt, ar fi o lipsă de aproape 10.000 de profesori.

„Dacă nu se vor lua măsurile necesare, ne așteaptă un colaps. Avem o lipsă acu­tă de cadre didactice În anul acesta s-a făcut o reevaluare și s-a declarat oficial că avem 8000 de locuri vacante. Noi zi­cem că e mai mare. Vreo patru ani la rând se vorbea de circa 2000 de locuri disponi­bile”, a declarat liderul sindical în cadrul emisiunii Forum de la postul TV Vocea Ba­sarabiei.

Ghenadie Donos afirmă că profesia de pedagog și-a pierdut din prestigiu din cauza salariului, care nu i-a permis acestuia să se concentreze pe dezvoltarea personală, ci să caute soluții alternative pentru a nu fi nevoit să plece din țară.

„Din cauza salariilor, tinerii nu sunt tentați să îmbrățișeze această profesie. Iar cei care au experiență nu sunt motivați să rămână. Acum se cere un pas foarte hotărât din par­tea guvernării, care să schimbe starea de lu­cruri”, a spus Ghenadie Donos.

O altă problemă amintită de președintele FSEȘ este atitudinea neprietenoasă față de cadrele didactice din partea unor părinți și elevi.

voceabasarabiei.md

„Parlamentul a votat în prima lectură anumite modificări în Codul Educației. Urmează a doua lectură. Am avut opoziție din partea unor ONG-uri, care considerau că modificările cerute sunt prea dure în raport cu elevii. Evident, noi, ca sindicat, nu suntem adepții unor acțiuni dure față de elevi, mai ales când e vorba de minori”, a menționat liderul sindical.

Este vorba de faptul că în Codul Educației urmează să se facă mai multe modificări, in­clusiv legate de sancționarea elevilor pentru abateri disciplinare. Astfel, elevii care vor manifesta un comportament necorespunză­tor față de profesori să poată fi sancționați disciplinar, pedeapsa ajungând până la exmatricularea din instituția de învățământ.

Optimizarea rețelei școlare este o re-formă necesară, a afirmat Ghenadie Donos și a adus mai multe argumente: „Rețeaua școlară este o problemă controversată, mai ales sub aspect politic. Majoritatea con­siliilor care sunt în opoziție nu acceptă în­chiderea instituțiilor mici, de exemplu, dar existența acestora necesită anumite alocații financiare, pe alocuri nejustificate”.

În Republica Moldova sunt circa 100 de școli în care învață mai puțin de 50 de copii, și 300 de școli cu mai puțin de 100 de elevi. Pentru a-i determina pe părinți să-și dea co­piii la o școală mai bine dotată, cu profesori pentru fiecare obiect, dar care se află mai departe de casă, Guvernul le propune aces­tora plăți lunare pentru fiecare elev. Potrivit rezultatelor testării internaționale (PISA), făcute publice de ministrul Dan Perciun în timpul prezentării proiectului de lege, în școlile mari, 7 din 10 elevi obțin un nivel mi­nim de cunoștințe, în timp ce în instituțiile mici această cifră este de 3 din 10 elevi. În medie, comparativ cu semenii lor de la oraș, elevii de la sate acumulează mai puține puncte: cu 16% la citire, cu 13% – la matema­tică și tot cu 13% – la științele naturii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand