Un concept cu privire la reforma sistemului de determinare a dizabilității din ţara noastră și un plan de acțiuni pentru implementarea acestuia a fost aprobat, recent, printr-o dispoziţie a prim-ministrului Pavel Filip.
Potrivit reprezentanţilor Guvernului, scopul documentului este îmbunătăţirea procesului de determinare a dizabilităţii prin asigurarea unei examinări obiective şi imparţiale a persoanelor infirme.
Conceptul prevede restructurarea Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă și aplicarea unui mecanism transparent de examinare a cazurilor, prin distribuirea aleatorie a dosarelor. Totodată, urmează să fie elaborate și aprobate noi instrumente și criterii de determinare a dizabilității, care să permită evaluarea stării de sănătate conform standardelor internaționale în domeniu. Conceptul va fi implementat în perioada 2017–2020, cu susţinerea agențiilor ONU, a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale și a mediului academic.
Sindicatele susţin această reformă, care urmează să asigure un grad mai înalt de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, a precizat Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. În opinia sa, este important, între altele, şi faptul că în viitor va fi stabilită capacitatea de muncă rămasă, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată beneficia de servicii de reabilitare şi de angajare la serviciu.