Parteneriatul Local de Ocupare (LEP) Hâncești a fost dezvoltat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), partenerii de dialog social și Consiliul Raional Hâncești, cu sprijinul OIM, în cadrul proiectului „Ocupare incluzivă și productivă în Moldova”, finanțat de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției.
Acest parteneriat promovează cooperarea între sectorul public și cel privat, având ca scop dezvoltarea pieței muncii locale, îmbunătățirea incluziunii sociale și crearea unui climat economic favorabil. Abordarea susține obiectivele naționale ale Republicii Moldova în ceea ce privește integrarea europeană și modernizarea serviciilor publice de ocupare.
LEP Hâncești este pus în aplicare sub auspiciul Comisiei teritoriale tripartite pentru consultări şi negocieri colective. În perioada februarie 2024-februarie 2025, Comisia tripartită raională s-a întrunit de nouă ori, punând în discuție necesitatea, apoi nivelul de implementare a LEP Hâncești.
Acțiunile LEP Hâncești au drept scop crearea şi formalizarea a 226 de locuri de muncă şi lansarea a 19 startup-uri în sectoare cu potențial de creare a locurilor de muncă. În plus, aceste acțiuni susțin formalizarea și extinderea a 141 de întreprinderi mici și micro, cu crearea unei cooperative. În jur de 1100 de persoane din raionul Hâncești, inclusiv persoane din categoriile cu risc de excludere socială, vor beneficia de oportunitățile oferite de proiect şi în jur de 2000 de persoane din comunitate vor beneficia indirect.
La un an de la inițiere, putem raporta un nivel ridicat de implementare a acțiunilor LEP Hâncești. Astfel, 338 de persoane inactive au fost identificate si informate, iar 160 de tineri au fost înregistrați la DOFM Hâncești, dintre care 60 de persoane au fost direcționate spre instruire la Școala Profesională Hâncești, unde s-au inițiat cursuri gratuite de scurtă durată pentru patru meserii: tencuitor-zugrav, electrician, fierar-betonist, instalator tehnică sanitară.
Cursanții sunt instruiți teoretic timp de o lună la Școala Profesională și trei luni practic la agenți economici (cu o mare șansă de angajare la finalizare), beneficiază de bursă și cămin.
Pentru formalizarea activităților apicole și crearea locurilor de muncă în mediul rural, este implicată Asociația Națională a Apicultorilor din R. Moldova, cu scopul de a instrui apicultorii în gestionarea și dezvoltarea afacerilor apicole, a-i formaliza și a-i ajuta să aplice pentru surse de finanțare și suport.
În perioada implementării LEP, 27 de apicultori au urmat cursuri de apicultură și antreprenoriat pentru a-și oficializa activitatea și a se pregăti pentru accesarea programelor naționale de finanțare, au fost scrise și depuse nouă dosare la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) Hâncești.
S-a încheiat cu succes acțiunea de oficializare a sectorului artizanal și generarea locurilor de muncă prin modernizarea întreprinderilor de artizanat, având ca partener general Uniunea Meșterilor Populari din R. Moldova. În urma acestei acțiuni, patru meșteri populari înregistrați au obținut acces la mijloace financiare întru modernizarea activității artizanale, având astfel posibilitate să instruiască 10 discipoli, pentru a-și transmite cunoștințele și valorile culturale artizanale.
S-a acordat prioritate activităților meșteșugărești și operațiunilor realizate la domiciliu în domeniul olăritului, prelucrării artistice a lemnului și țesutului. Meșterii au beneficiat de asistenţă financiară din partea OIM pentru procurarea echipamentului necesar în modernizarea activităţii. În cadrul evenimentului din 22 noiembrie 2024, de încheiere a acțiunii, meșterii populari au fost certificați și a fost constituită Filiala Uniunii Meșterilor Populari în raionul Hâncești.
Prin alte proiecte desfășurate la Hâncești, se urmărește implementarea cu succes a acțiunii de dezvoltare a capacităților de procesare a micilor producători agricoli din mediul rural, partener principal fiind Confederația Națională a Patronatului din R. Moldova.
În încheiere, țin neapărat să mulțumesc echipei de proiect OIM, din care fac parte: Violeta Vrabie, Carolina Chicuș-Bodean și Serghei Russu, pentru suportul acordat în elaborarea și implementarea Parteneriatului Local de Ocupare Hâncești.
Ana CIMPOIEȘU, reprezentanta CNSM în raionul Hâncești