Domeniul medicamentelor va fi reglementat de o nouă lege. Un nou proiect de lege cu privire la medicamente a fost aprobat de Guvern miercuri, 12 februarie.
Potrivit autorilor documentului, legea actuală cu privire la medicamente are o vechime de 26 de ani, nu corespunde standardelor europene riguroase și nu oferă o abordare comprehensivă și actualizată conform rigorilor zilei.
Pentru prima dată, legea prevede sancțiuni pentru practicarea ilicită a medicinei populare.
„Îndeletnicirea cu medicina populară fără autorizaţie specială, eliberată în modul stabilit de lege, se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenționale cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate de la trei luni la un an”, prevede proiectul de lege.
Totodată, documentul stipulează și pedepse pentru practicarea ca profesie a activității medicale de către o persoană care nu are studii medicale corespunzătoare. În acest caz, se va aplica amendă de la 50 până la 100 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice, amendă de la 100 la 150 de unități contravenționale, aplicată persoanei cu funcție de răspundere, amendă de la 150 la 200 unități contravenționale, aplicată persoanei juridice.
Legea introduce reguli clare privind prescrierea și eliberarea medicamentelor, stabilind diferențierea între medicamentele care necesită prescripție medicală și cele care pot fi eliberate fără rețetă. Potrivit proiectului, este interzisă publicitatea destinată publicului larg având ca obiect medicamente care sunt disponibile numai pe baza unei prescripții medicale și medicamente care conțin substanțe definite drept psihotrope sau narcotice de convențiile internaționale, precum convențiile ONU din 1961 și 1971.
Totodată, documentul prevede și sancțiuni și pentru practicarea ilicită a activităţii farmaceutice: „Desfăşurarea activităţii farmaceutice în locuri neautorizate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1250 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 1250 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice”.
Prepararea, fabricarea, oferirea, expunerea spre vânzare, inclusiv vânzarea la distanță prin intermediul serviciilor societății informaționale, fără a deține licență/autorizație emisă de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, se sancționează cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice, cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Potrivit autorilor proiectului, aplicarea noilor prevederi va îmbunătăți procesul de producție și distribuție a preparatelor farmaceutice. Documentul prevede cerințe noi privind testarea, autorizarea și monitorizarea medicamentelor. De asemenea, va fi consolidat sistemul de supraveghere a pieței și vor fi aplicate măsuri mai dure împotriva medicamentelor falsificate.
Documentul urmărește să reducă deficitul de medicamente esențiale, să atragă producători externi pe piața națională, să sporească competitivitatea pieței farmaceutice și să faciliteze participarea statului la studii clinice internaționale.
Totodată, legea reglementează importul paralel, stabilind un sistem clar pentru introducerea pe piață a medicamentelor autorizate în alte țări, astfel încât să fie garantată aprovizionarea continuă și prețuri competitive.