22 mai 2024
Chisinau
Social

Concept de reformă a sistemului de determinare a dizabilității

Loading
Social Concept de reformă a sistemului de determinare a dizabilității
Concept de reformă a sistemului de determinare a dizabilității
persoane-cu-dizabilitati

Foto: timpul.md

 

Un concept cu privire la reforma sistemului de determinare a dizabilității din ţara noastră și un plan de acțiuni pentru implementarea acestuia a fost aprobat, recent, printr-o dispoziţie a prim-ministrului Pavel Filip.

 

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, scopul do­cumentului este îmbunătăţirea procesului de deter­minare a dizabilităţii prin asigurarea unei examinări obiective şi imparţiale a persoanelor infirme.

Conceptul prevede restructurarea Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă și aplicarea unui mecanism transparent de examinare a cazurilor, prin distribuirea aleatorie a do­sarelor. Totodată, urmează să fie elaborate și aprobate noi instrumente și criterii de determinare a dizabilității, care să permită evaluarea stării de sănătate conform standardelor internaționale în domeniu. Conceptul va fi implementat în perioada 2017–2020, cu susţinerea agențiilor ONU, a reprezentanților organizațiilor ne­guvernamentale și a mediului academic.

Sindicatele susţin această reformă, care urmează să asigure un grad mai înalt de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, a precizat Sergiu Sainciuc, vicepreşe­dinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. În opinia sa, este important, între altele, şi faptul că în viitor va fi stabilită capacitatea de muncă rămasă, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poa­tă beneficia de servicii de reabilitare şi de angajare la serviciu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand