Ar fi o platitudine, un loc comun să afirmăm acum că femeia a lăsat mai la o parte cratița și grijile familiei și s-a apucat vârtos de treburile cetății. Nu, ea nu a încetat să fie stâlpul care ține casa în picioare, precum îi este dat de la Dumnezeu, dar a înțeles că poate fi de un real folos, cu energia, intuiția și ambiția care o caracterizează.
Femeile au dovedit cu prisosință că sunt la fel de bune ca și bărbații în politică, în business, în domeniile educație, sănătate, iar uneori chiar îi depășesc pe aceștia. O spun fără intenția de a diminua meritele cuiva.
Problemele cu care se confruntă angajații membri de sindicat în diferite ramuri, contribuția femeilor sindicaliste la soluționarea lor și obiectivele de viitor au fost printre subiectele dezbătute de Comisia de Femei a CNSM în timpul reuniunii care a avut loc recent la Casa Sindicatelor.
În cuvântul său de salut adresat „camaradelor”, Igor Zubcu, președintele CNSM, a relevat, între altele, că împreună cu sindicalistele s-a stabilit ca 2023 să fie Anul organizațiilor sindicale primare și tot împreună trebuie să realizăm dezideratul Noului contract social, prin care economia de piață, cu tendințe de globalizare, cu obiectivul principal de a obține profit, să fie regândită și transformată în economie socială de piață, în care accentul să fie pus pe nevoile angajaților, ale păturilor social vulnerabile.
Totodată, în contextul năzuinței Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, domnia sa a vorbit și despre Pilonul european al drepturilor sociale, care stabilește 20 de principii și drepturi cheie pentru a sprijini piețele forței de muncă și sistemele de bunăstare corecte și funcționale și structuri economice mai rezistente.
Liderul sindical a făcut o succintă trecere în revistă a situației social-economice din țară și a realizărilor înregistrate de sindicate, dar și despre problemele cu care se confruntă societatea. „Anul 2022 a fost un sandviș al crizelor. Noi am solicitat un salariu minim de 5000 de lei, ne-au susținut și patronatele, dar guvernarea ne-a spus că e prea greu pentru buget să trecem de la 3500 la 5000 de lei și a putut oferi doar 4000 de lei salariul minim. În 2023, trebuie să obținem ca salariul minim să fie de 50% din salariul mediu pe economie”.
Igor Zubcu a opinat că ar trebui să se facă un sondaj privind puterea de cumpărare a salariului pe ramuri și pe zone. În educație, de pildă, salariul mediu constituie 80% din salariul pe economie. Una dintre prioritățile anului 2023 este ca acest salariu să fie ca și salariul mediu pe economie. El a adăugat că guvernarea este îngrijorată de nivelul de salarizare și de penuria de cadre: pleacă specialiști din structurile guvernamentale, funcționari publici părăsesc sistemul din cauza salariilor mici. La ultima ședință de Guvern, s-a aprobat un proiect de lege privind învățământul dual. „Este un document susținut de Camera de Comerț și Industrie, precum și de CNSM. În prima etapă, vor fi beneficiari peste o mie de elevi, dar pentru anul viitor ne propunem să dublăm numărul de elevi în învățământul dual”, a subliniat președintele CNSM.
În cadrul învățământului dual, elevii beneficiază de burse din partea angajatorului, cu condiția ca apoi să lucreze trei ani la întreprinderea respectivă. Este și un mijloc de a asigura ramurile cu forță de muncă, de a stopa migrația. În același context, președintele CNSM a vorbit și despre situația demografică, natalitatea scăzută, care a condus la un spor natural negativ al populației, la raportul dintre angajați și pensionari. Cât despre imigranții care sunt plasați în câmpul muncii la noi, ceea ce azi pare o soluție, mâine poate fi o problemă.
Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, care a fost moderatoarea întrunirii, a afirmat că „multe din ideile relevate de președinte s-au regăsit în planul nostru de activitate”. Ea a dezvăluit că pe 20 martie este preconizată o masă rotundă cu genericul „Femeile își doresc un trai decent acasă”, la care vor participa femei din Parlament și din Guvern, poate că o să vină și premierul. În cadrul acestei reuniuni vor fi abordate chestiuni importante, precum migrația, salarizarea, sănătatea, protecția socială, susținerea producătorului autohton.
„Dacă nu o să ne spunem păsul, doleanțele cu voce tare, apoi ar putea să fie prea târziu. Reprezentanții actualei guvernări, când erau în opoziție, erau de acord cu noi, iar acum fac exact ceea ce făceau predecesorii lor. Ceea ce avem astăzi e rezultatul a ceea ce nu s-a făcut timp de 5-7 ani”, a conchis Liuba Rotaru.
Angela Otean, vicepreședintă a Comisiei de Femei, președinta Sindicatului „Demnitate”, a declarat că problema catastrofală, legată de lipsa de cadre, de migrația forței de muncă, poate fi rezolvată prin majorarea salariilor. „Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu trebuie ajustată, este nevoie de elaborarea unei noi legi. Abordarea problemelor de către Comisia de Femei și demersul către Guvern trebuie să țintească o pace socială echitabilă”.
Ana Cimpoieșu, vicepreședintă a Comisiei de Femei, reprezentanta CNSM în raionul Hâncești, a relevat că a venit de la un eveniment din localitatea sa, unde au participat vreo patru bărbați, iar restul erau femei. „Am tras concluzia că mișcarea sindicală se ține, în temei, pe femei. Probabil că femeile sunt mai receptive la problemele apropiaților”. Ea a apreciat analiza amplă făcută de președintele CNSM și a adăugat că trebuie să fim mai insistenți când ne întâlnim cu factorii de decizie și abordăm chestiunile ce țin de salarizare, de asigurarea socială, de polița medicală personalizată. Tinerii pleacă în străinătate fiindcă nu sunt motivați aici, acasă. Omul își dorește să fie remunerat pe potrivă, să se simtă bine acasă.
Sindicalistele au mai abordat, în cadrul atelierului „Drepturi echitabile – cheia spre succes”, prioritățile CNSM în domeniul incluziunii în cooperare cu partenerii externi, modificările la Codul muncii și în legislația privind protecția socială, despre care a relatat Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM. Dânsa a vorbit, de asemenea, despre necesitatea ratificării Convenției 190 a IM pentru a exclude violența pe piața muncii, și a accentuat importanța intensificării cooperării cu ONG-uri din țară și cu organizații internaționale.