11 mai 2024
Chisinau
Auto

Zece sfaturi utile pentru condusul pe ploaie

Loading
Auto Zece sfaturi utile pentru condusul pe ploaie
Zece sfaturi utile pentru condusul pe ploaie

 

 

mers-pe-ploaie

Foto: savvytrucksandtoys.com

În momentul în care ploua, un şofer bun trebuie să ia anumite măsuri de siguranţă pentru a se evita pro­ducerea unui accident. El trebuie să fie conşti­ent de pericolele care apar atunci când asfal­tul este ud sau chiar inundat cu apă. Mai jos încercăm să vă pre­zentăm 10 sfaturi utile pentru momentul când conduceţi pe ploaie.

 

  1. Ţine ambele mâini pe volan şi evită să fii distras. Vizibilitatea este mai slabă şi timpul de reacţie mai scurt, plus că maşina este mai dificil de manevrat. Menţine ambele mâini pe volan pentru a reduce pe cât posibil timpul de reac­ţie în caz de nevoie.
  2. Porneşte farurile chiar dacă ploaia apare pe timpul zilei. Astfel, partici­panţii la trafic te pot vedea mult mai bine, în special dacă ploaia este puternică.
  3. Specialiştii în sigu­ranţa rutieră recomandă să menţii o distanţă de cel puţin cinci lungimi de ma­şină faţă de automobilul din faţă. Asta înseamnă un minim de circa 25 de me­tri. Ideal este ca distanţa să fie cât mai mare, mai ales pe drumurile noastre.
  4. Nu conduce neapărat cu limita legală de viteză, ci cu viteza mai mică, la care te simţi tu confortabil. Ră­mâi în zona ta de siguran­ţă, în care simţi că ai timp pentru a reacţiona.
  5. Viteza cu care te de­plasezi trebuie ajustată în conformitate cu calitatea anvelopelor pe care le are maşina. Dacă un pneu este uzat el se va comporta foarte slab pe asfaltul ud, iar riscul de acvaplanare va fi foarte ridicat.
  6. Conştientizează în permanenţă pericolul de a acvaplana. În acele mo­mente anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă. Atunci, controlul maşinii este practic impo­sibil. Pericolul de accident în acest caz este extrem de ridicat. Până ce maşina nu încetineşte, nu poate fi controlată aproape deloc.
  7. Evită să treci prin acumulări de apă. Pentru un motor modern, apa poate produce o serie de probleme. În plus, dacă ea este aspirată prin filtrul de aer, motorul se va strica, iar reparaţia va costa foar­te mult. Mai bine ocoleşti decât să plăteşti reparaţii foarte mari.
  8. Controlează sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea geamuri­lor. Vizibilitatea este esen­ţială atunci când condiţiile de condus sunt grele. De principiu, pornirea com­presorului de aer condiţi­onat rezolvă această pro­blemă.
  9. Ai grijă la acumulări­le de apă care pot ascunde gropi. Trecerea cu viteză prin acestea poate aduce defecţiuni la trenul de ru­lare, îndoirea jantelor sau chiar gâlme pe anvelope. Cel mai bine este să eviţi acumulările de apă sau, dacă nu este posibil, să treci cu viteză redusă prin ele, în special dacă nu cu­noşti starea drumului şi traseul.
  10. Eficienţa sistemului de frânare este, evident, redusă în condiţii de umi­ditate a carosabilului. Este important să ajustezi viteza pentru a evita un accident, chiar dacă rulezi la viteze reduse, în oraş.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand