Reviziile comune sunt destul de simple – filtre, ulei și cam atât, dar la ce trebuie să fii atent pentru a nu uita de ceva. Iată ce etape ar trebui să cuprindă o revizie perfectă.
1. Filtrul de carburant
De cele mai multe ori filtrul de carburant este trecut cu vederea la reviziile de 15.000 km, deoarece se presupune că acesta rezistă până la 30.000 km. Filtrul de carburant este foarte important, mai ales la mașinile cu injecție directă, sensibile la impuritățile din combustibil.
2. Lichidul din caseta de direcție
Nu multă lume știe că acest lichid trebuie schimbat. Acesta are rol de lubrifiere pentru caseta de direcție și asigură acea senzație de fluență la rotirea volanului. Verifică manualul mașinii pentru specificațiile lichidului și perioada la care trebuie schimbat.
3. Acumulatorul mașinii
Chiar dacă acesta nu trebuie schimbat la revizii, o verificare îți va indica apropierea momentului în care trebuie să-l schimbi. Durata de viața variază între 3-5 ani.
4. Filtrul de aer
Este ieftin, se schimbă rapid chiar și de către tine și nu trebuie să aștepți revizia pentru a-l schimba. La revizii, trebuie schimbat obligatoriu.
5. Lichidul din cutia de viteze
În funcție de vechimea mașinii, de tipul cutiei sau al producătorului, acesta necesită înlocuirea la anumite intervale. Verifică manualul mașinii pentru a vedea exact când trebuie schimbat și nu omite această operațiune.
6. Bujiile
Dacă motorul este pe benzină este important să înlocuiești bujiile la fiecare revizie. La diesel, este important ca mecanicul să verifice starea bujiilor incadescente și, la nevoie, să le schimbi.
7. Kitul de distribuție
În funcție de marca și modelul mașinii kitul de distribuție trebuie schimbat la un interval de la 6 la 10 ani sau de la 60.000 km la 150.000 km. În momentul schimbării distribuției, întreabă mecanicul dacă este nevoie să schimbi și alte sisteme anexe, precum pompa de apă.
8. Lichidul de răcire
Lichidul de răcire are rol anticoroziv, de răcire și antiîngheț. Completează doar cu antigel special pentru mașina ta (în funcție de culoarea antigelului) și verifică punctul de îngheț înainte de anotimpul rece.
9. Anvelope
Un specialist de la un service de roți profesionist îți va da un verdict în câteva minute. Verifică profilul, uzura neuniformă și nu utiliza anvelope mai vechi de 10 ani.
10. Sistemul de frânare
Cred că nu mai este nevoie de un răspuns. Verifică nivelul lichidului de frână, starea plăcuțelor și pe cea a discurilor. Schimbă imediat dacă uzura este la limită.