13 iulie 2024
Chisinau
Social

Visul american (ne)realizat

Loading
Social Visul american (ne)realizat
Visul american (ne)realizat

 

 

vis-american

Foto: acordtravel.md

Sute de tineri din Moldova pleacă vara în America în căutarea unui job bine plătit, dar şi pentru a vizita această ţară. O fac prin intermediul programului Work and Travel. Din păcate, nu toţi cei sosiţi acolo ajung să trăiască visul american aşa cum şi l-au imaginat de acasă. Nu întot­deauna li se oferă jobul şi salariul promis. Aşa că sunt nevoiţi să se des­curce pe cont propriu, expunându-se riscurilor.

 

Descoperă lumea! O experiență de ne­uitat! – sunt câteva dintre frazele care as­tăzi îi ademenesc pe tot mai mulți studenți să plece în Statele Unite ale Americii prin intermediul programului Work & Travel. În Moldova, acest mod de a câștiga bani și a călători este tot mai popular, deşi în ultimii ani au existat şi experienţe negati­ve în acest sens. De exemplu, în 2008, nu­mărul plângerilor din partea studenţilor a fost atât de mare, încât Ambasada SUA a refuzat să mai ofere la nouă din cele 16 companii de work and travel vize pentru studenţii moldoveni. După aceste cazuri, condiţiile de plecare în SUA s-au înăsprit. Respectiv, sponsorii americani trebuie să garanteze sută la sută contractul de muncă oferit studenților din RM, informația des­pre ofertele de muncă trebuie să fie intro­dusă în forma DS 2019 (document în baza căruia se eliberează viza de muncă pentru studenți). De asemenea, a fost introdus un nou sistem de comunicare dintre sponsori și autorități, pentru a se evita implicarea studenților în acțiuni frauduloase. Cu toa­te acestea, și în acest an mulţi tineri sunt nemulțumiți de serviciile prestate de com­paniile Work & Travel.

 

Promisiuni versus adevăr

 

Sanda Batrîncea, studentă în anul I la UnAȘM, a aflat despre compania Acord Travel de la prieteni. Când s-a interesat la agenție despre această posibilitate de a călători și câștiga bani, i s-a promis o vară de excepție, distracție la maximum și o grămadă de bani – peste 7000$. A achitat pentru întreaga călătorie 3800$, dintre care, susţine ea, și pe lucruri inutile, cum ar fi carnet de student internaţional, des­pre care i s-a spus că e obligatoriu, dar s-a dovedit a fi doar o irosire de bani. Când au ajuns în America, persoana care trebu­ia să-i întâmpine nu a sosit și nu a putut să informeze agenția despre aceasta, căci nimeni nu i-a răspuns la mesaje. A fost nevoită să-și caute singură un alt loc de muncă. Datorită cunoașterii avansate a limbii engleze, a reușit să-și găsească mai târziu două joburi: agent la recepție și chelner. Totuși, Sanda spune că nu regre­tă, pentru că a avut parte de o foarte bună lecţie pentru viață.

Dar unii au noroc, totuşi, şi progra­mul se adevereşte a fi unul cu adevărat fantastic. Artur B., student la USM, care este acum în America, ne-a spus că și-a făcut mulți prieteni noi, a văzut locuri foarte frumoase și trăiește o mulțime de experiențe pe care în Moldova nu le-ar fi avut niciodată.

 

Unde ajung banii studenților în realitate

 

În primăvara trecută, ofițerii antico-rupție au descoperit o reţea infracțională care a spălat șase milioane de dolari prin intermediul programului Work and Tra­vel. În perioada anilor 2010-2013, o parte din banii achitați de către studenți pentru pregătirea actelor, încheierea contractelor, obținerea vizelor și deplasarea în SUA, se spune că erau transferați în conturile unei companii „off-shore”. După mai multe percheziții, Centrul Naţional Anticorupţie a descoperit documente de înregistrare, ștampile aplicate pe acte în numele com­paniei „off-shore”, dar și carduri bancare ale angajaților care primeau salarii neim­pozitate. Pe acest caz a fost deschis un do­sar penal pentru spălare de bani de sume foarte mari.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand