25 iunie 2024
Chisinau
Social

Valentina Chiriac: „Multe întreprinderi își sistează activitatea. Nu se știe ce va urma”

Loading
Social Valentina Chiriac: „Multe întreprinderi își sistează activitatea. Nu se știe ce va urma”
Valentina Chiriac: „Multe întreprinderi își sistează activitatea. Nu se știe ce va urma”
Vocea poporului

Majorarea prețului la gaze ar putea crea o nouă criză în sectorul HoReCa. Astfel, prețul produselor din acest sector ar putea crește cu circa 30%. Despre asta au anunțat reprezentanții Asociației Na-ționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR).

Potrivit lor, scumpirile ar fi ge­nerate de creșterea semnificativă a prețurilor la gaze, dar și de lipsa suportului din partea Guvernului. Astfel, aceștia menționează că majorările în lanț vor crește sem­nificativ și cheltuielile restauran­telor, iar pentru serviciile comu­nale ar putea crește de minimum trei ori.

 

Se va micșora numărul consumatorilor

„Teoretic, introducerea cheltu­ielilor în prețul bucatelor ar aco­peri sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local. În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păs­tra aceeași capacitate de lucru, dar vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre aco­perirea cheltuielilor primare, în special, în perioada rece a anului, precum achitarea utilităților, hra­nă, îmbrăcăminte și alte necesități personale. În prezent, o persoană cheltuiește pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri. Astfel, odată cu majora­rea prețurilor în lanț, inclusiv ma­jorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatori­lor și cecul mediu de consum”, se mai arată în mesajul MĂR.

În acest context, reprezentanții HoReCa mizează pe intervenția și suportul autorităților. Aceștia mai speră că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subven-ționa agenții economici.

„Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află sub Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat Covid, interzice­rea evenimentelor private. În con­text, sprijinul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar. Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții eco­nomici și vor susține un sector al economiei care din cauza pande­miei este în prag de faliment”, a adăugat asociația.

 

„Situația este critică”

Despre situația critică în care se află de la începutul pandemi­ei sectorul HoReCa ne-a vorbit și Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lucrători­lor din Comerț, Alimentația Pu­blică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS”. Potrivit acesteia, situația este una critică și nu se știe când am putea reveni la nor­mal.

„Multe întreprinderi s-au în­chis, iar altele urmează să-și siste­ze activitatea până vor calcula cât va costa pentru ele această ma­jorare și aceste restricții. Cine nu dorește, își continuă activitatea și merge înainte mai mult în pier­dere. Întreprinderile au așteptat alte schimbări, care nu mai vin. Sunt probleme și cu angajații. Din lipsă de informații, despre ce va urma, unii angajați ba se concediază, ba se reangajează. Sunt fără o perspectivă oarecare. Unde am putut, am reangajat oamenii la întreprinderile din comerț, la unitățile de produ­se culinare, unde activitatea se desfășoară cât de cât, dar este foarte greu cu chelnerii.  Pentru ei nu găsim de lucru. Este o migrație foarte mare. Întreprinderile care au ales să-și continue activitatea ni se plâng că nu este deloc ren­tabil. Pentru câțiva clienți trebuie să întrețină toată sala, cuptoarele pornite. Sunt mai mult în pierde­re. Este critic ce se întâmplă și nu este clar ce va urma”, a spus, pen­tru „Vocea poporului”, Valentina Chiriac.

Amintim că, potrivit deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică, accesul în cafenele, re­staurante, hoteluri, dar și la bazi­ne, săli de sport este permis doar în baza certificatului de vaccinare Covid-19. Această regulă se im­pune doar în localitățile care se află sub alertă roșie. Totodată, au fost interzise în localuri nunțile, cumetriile și botezurile.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand