Iniţiativa privind instituirea unui moratoriu de trei luni asupra controalelor efectuate la întreprinderi este un semnal pentru oamenii de afaceri că Guvernul actual înţelege problemele lor şi este gata să dialogheze cu ei, a declarat pentru „Vocea poporului” Sergiu Bernevec, preşedintele Federaţiei „Agroindsind”.
„Această iniţiativă este necesară, or, controalele fără măsură, fără reglementare strictă riscă să se transforme în abuzuri. De aceea, agenţii economici trebuie să ştie clar în ce mod pot fi verificaţi”, afirmă Sergiu Bernevec.
Verificarea nu trebuie să fie un scop în sine, la fel ca şi sancţionarea. Nu pedeapsa, ci disciplinarea agenţilor economici ar trebui să fie obiectivul principal al organelor de control, ca ei să-şi onoreze obligaţiunile faţă de salariaţi şi buget.
Mai mult, cele trei luni ar fi fost bine să fie extinse până la jumătate de an, cu condiţia ca taxele şi impozitele achitate statului să nu se diminueze. În general, ar trebui ca agenţii economici care nu reduc şi chiar sporesc producerea, defalcările în buget, impozitele şi alte plăţi obligatorii, să nu fie supuşi controalelor.
„Aşteptările antreprenorilor din agricultură sunt foarte mari. Pentru a depăşi consecinţele anului trecut, care a fost dezastruos pentru agricultură, ei au nevoie de sprijin şi încă de unul destul de consistent”, a opinat Sergiu Bernevec.
Acum ar fi cazul să se pună în discuţie ajutorarea tuturor agenţilor economici, indiferent de suprafaţa terenului lucrat sau de venitul obţinut. Acest sprijin ar trebui negociat cu partenerii externi şi să fie acordat nu ca investiţii, ci ca ajutor la hectar, pentru că aceşti agenţi economici nu au cu ce să înceapă activităţile agricole, a mai punctat preşedintele „Agroindsind”.
Premierul Pavel Filip a anunţat, de curând, că va insista asupra înlăturării barierelor în activitatea agenţilor economici. Primul pas a fost instituirea moratoriului asupra oricărui tip de control din partea Serviciului fiscal și a Direcţiei prevenirea fraudelor economice.
Conform Biroului de comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, în timpul moratoriului urmează să fie elaborat un nou cadru legal pentru reglementarea controalelor la agenții economici care să excludă abuzurile sau intimidările.
Totodată, Guvernul a promis să iniţieze acţiuni de simplificare a activităţii economice, cum ar fi implementarea ghișeului unic și a platformelor electronice, reducerea taxelor și a numărului de autorizații necesare.
Printre problemele principale identificate de agenţii economici în activitatea lor se numără reglementarea excesivă a anumitor domenii, instabilitatea forţei de muncă, infrastructura deficitară.