29 martie 2024
Chisinau
Social

Un nou Contract Social pentru recuperare și reziliență, bazat pe egalitate și echitate

Loading
Social Un nou Contract Social pentru recuperare și reziliență, bazat pe egalitate și echitate
Un nou Contract Social pentru recuperare și reziliență, bazat pe egalitate și echitate
dw.com

Cea de-a patra Conferință Mondială a Femeilor, orga­nizată de Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), a avut loc în perioada 13-14 decembrie online, cu participarea femeilor activiste sindicale din întreaga lume. Evenimentul a fost desfășurat pentru a promova egalitatea și echitatea de gen în contex­tul unei crize globale de sănă­tate, economice, sociale și nu numai.

Impactul diferențiat al pande­miei de Covid-19 asupra femei­lor; construirea unei economii a îngrijirii prin investiții în această sferă; eliminarea violenței și a hărțuirii bazate pe gen în lu­mea muncii prin ratificarea Convenției nr. 190 a Organizației Internaționale a Muncii; asigu­rarea unei remunerații egale pentru muncă de valoare egală și protecție socială sensibilă la gen; construirea leadership-ului transformațional al femeilor în sindicate; justiția climatică și tranziția justă – femeile ca actori pentru o tranziție justă; luptele femeilor pentru pace, libertate și democrație; cum să ne asigu­răm că egalitatea și echitatea se află în centrul redresării post-pandemice – acestea au fost principalele teme abordate în cadrul conferinței.

Sharan Burrow, secretarul ge­neral al ITUC, a declarat: „Acesta este un moment extraordinar pentru femeile care lucrează, care și-au pierdut locurile de muncă și veniturile în număr disproporționat, deoarece lucră­toarele sunt majoritatea în sec­toarele cele mai afectate de criza sănătății, inclusiv în economia in­formală”.

„Mișcarea sindicală navighea­ză într-o pandemie globală care continuă să producă pierderi de vieți, să provoace boli grave, să afecteze mijloacele de existență și să perturbe viețile lucrătorilor. Activismul sindical, organizarea și unitate sunt necesare mai mult ca niciodată. Conferința ne ofe­ră o platformă pentru a înțelege impactul de gen al acestei crize și cum putem modela răspunsurile – atât acum, cât și după pande­mie”, consideră Burrow.

Conferința a avut o abordare intersecțională a diferitelor teme și a evidențiat experiențele feme­ilor tinere, ale femeilor în vârstă, ale femeilor din comunitățile de migranți și femeilor care lucrează în economia informală.

Potrivit organizatorilor, actuala criză de sănătate este agravată de o pierdere fără precedent a locurilor de muncă și a mijloace­lor de trai ale lucrătorilor. În acest context, a patra Conferință Mon­dială a Femeilor din cadrul ITUC a fost o oportunitate importantă pentru femeile sindicaliste din în­treaga lume de a discuta și de a elabora strategii îndreptate spre susținerea femeilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand