22 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Tragerea la răspundere materială. Concedierea femeilor gravide

Loading
Cetăţeanul şi legea Tragerea la răspundere materială. Concedierea femeilor gravide
Tragerea la răspundere materială. Concedierea femeilor gravide
atkersonlaw.com
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

 

Tragerea la răspundere materială

 

Doresc să aflu dacă salariatul poate fi tras la răspunde­re materială pentru unele pierderi legate de procesul de producție?

Victor Pelin, Orhei

 

Salariații pot fi trași la răspundere materială numai în condițiile le­gii. Art. 334 din Codul muncii dispune în acest sens că salariații nu răs­pund pentru pierderile inerente procesului de producție, care se înca­drează în limitele prevăzute de normele tehnologice sau de legislația în vigoare, pentru prejudiciile materiale provocate în circumstanțe neprevăzute care nu puteau fi înlăturate. La aceste cazuri, care exclud răspunderea materială a salariatului, pot fi raportate, de asemenea, cazurile de neîndeplinire de către angajator a obligațiilor sale privitor la asigurarea condițiilor necesare salariatului.

 

Concedierea femeilor gravide

 

Am anunțat în scris angajatorul asupra faptului că sunt în­sărcinată, anexând certificatul medical respectiv, însă el mi-a spus să depun cerere de demisie. Am refuzat. Vă rog să-mi spuneți în ce cazuri aș putea fi concediată?

Anastasia Ivanov, Cimișlia

 

Concedierea femeilor gravide este interzisă, cu excepția cazu­rilor: lichidarea unității; încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligațiilor de muncă; absența fără motive întemeiate de la lucru timp de patru ore consecutive în timpul zilei de muncă și alte încălcări pre­văzute la art. 86 alin. (1) lit. b), g)–k) din Codul muncii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand