29 martie 2024
Chisinau
Social

Şoferii violenţi ar putea fi plasați în arest contravențional

Loading
Social Şoferii violenţi ar putea fi plasați în arest contravențional

masina

 

Șoferii care manifestă comporta­ment violent în trafic ar putea fi arestaţi pentru un termen de până la o lună. Totodată, acestora li se va da o amendă de până la trei mii de lei. Ei se vor alege şi cu puncte de penalizare sau li se va suspenda carnetul de conducere pentru un termen de până la doi ani. Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a exami­nat recent un proiect de lege de modificare a Codului contravenţi­onal.

 

Astfel, vor fi sancţionaţi şoferii care vor face depășiri neregulamentare, îi vor șicana sau agresa pe ceilalți participanți la trafic, inclusiv prin apropierea excesivă sau cu gesturi și cuvinte obscene sau vor claxona pentru ca alți șoferi să le elibereze banda de circulație.

Solicitat de redacţia ziarului „Vocea poporului”, Boris Rojnevschi, preşedinte­le Federaţiei Sindicatelor Transportato­rilor şi Drumarilor, a opinat: „Din păcate, la ora actuală, nici o lege din Republica Moldova nu prevede sancţiuni pentru şoferii violenţi, deşi astfel de pedepse se aplică de mai mulţi ani în Europa. Un şo­fer de microbuz s-a luat la bătaie cu un angajat al poliţiei rutiere, după ce acesta din urmă a constatat că şoferul nu avea dreptul să conducă un vehicul, care nu are revizie tehnică. Culmea, şoferul respectiv striga că agentul de circulaţie nu are drep­tul să-i interzică de a conduce unităţi de transport. Mulţi şoferi se dau în spectacol în trafic tocmai în momentul în care sunt certaţi cu legea, acţionând după principiul „atacul e cea mai bună apărare”.

Unii manifestă comportament agresiv ca urmare a consumului de alcool sau de droguri, dar cine-i trage la răspundere? Sunt de părerea că persoanele care au condus în stare de ebrietate narcotică tre­buie lipsite de dreptul de a urca la volan. Totodată, amenzi mai mari trebuie aplica­te şoferilor băuţi, iar dacă ei se fac vinovaţi de moartea unor pasageri, aceştia trebuie privați de libertate. Mai mult, şoferii care au dat dovadă de comportament agresiv în trafic trebuie supuşi unui control medi­cal, iar comisia respectivă să decidă dacă conducătorul auto nu are anumite maladii incompatibile cu şofatul. Mulţi dintre şo­feri îşi permit obrăznicii pe teritoriul țării, dar nu şi peste hotare, pentru că ştiu că acolo pot fi pedepsiţi aspru. Fără aplica­rea amenzilor nu-i vom putea disciplina pe şoferii violenţi. Sper că noul proiect de lege va schimba situaţia, deoarece pune în prim-plan siguranța în trafic, a menţionat Boris Rojnevschi.

Potrivit modificărilor propuse, șoferul care va da dovadă de comportament agresiv va fi 

sancționat cu amendă de la 1.500 până la 2.000 de lei. În acelaşi timp, acestuia i se vor aplica cinci puncte de pe­nalizare. Pentru astfel de încălcări, șoferii vor fi obligați să muncească în folosul comunității până la 40 de ore sau vor sta în arest contravențional până la 15 zile. În toate cazurile, conducătorul auto va fi privat de dreptul de a conduce pe un ter­men de până la un an. Dacă infracțiunea va fi repetată timp de un an sau dacă un grup de șoferi va încălca regulile, atunci este prevăzută o amendă de la 2.000 la 3.000 de lei, cu aplicarea a șase puncte de penalizare. Șoferii vor putea să aleagă să muncească în folosul comunității, pentru a scăpa de pedeapsă, sau să stea în arest pe un termen de la 15 la 30 de zile. În acest caz, carnetul de conducere va fi suspendat pe un termen de până la doi ani.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, aproximativ 90 la sută dintre acci­dentele rutiere au loc din vina șoferilor, in­clusiv pentru faptul că au circulat cu viteză excesivă. Fiecare al optulea accident se produce din cauza neacordării priorității în intersecții sau la trecerea de pietoni. Unul din zece accidente are loc din cau­za schimbării incorecte a direcției, în urma consumului de alcool sau de droguri.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand