16 iunie 2024
Chisinau
Social

Situația, îngrijorătoare: tot mai mulți elevi, testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2

Loading
Social Situația, îngrijorătoare: tot mai mulți elevi, testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2
Situația, îngrijorătoare: tot mai mulți elevi, testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2
agora.md

Numărul elevilor infectați cu noul virus Covid-19 crește de la o zi la alta, 520 dintre ei fi­ind testați pozitiv până acum. Conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetă­rii (MECC), 27 de instituții de învățământ general din țară activează la distanță din cauza carantinei, cu șapte mai multe decât săptămâna trecută, ca și în cazul a 496 de clase, iar 13017 elevi au fost plasați în regim de autoizolare.

624 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coro­navirus, iar 575 se află în autoizo­lare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 140 de persoane, iar alte 245 se află în autoizolare.

În învățământul profesional tehnic, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, au fost înregistrați 21 de elevi testați pozitiv cu viru­sul Sars-Cov-2, în comparație cu 32 de elevi, câți au fost înregistrați săptămâna trecută, 16 cadre di­dactice, mai mult cu opt față de numărul de cazuri înregistrate la sfârșitul lunii noiembrie, și 14 din personalul nedidactic și auxiliar. De asemenea, 24 de grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.

În învățământul superior, în pe­rioada 30 noiembrie – 4 decem­brie, avem 36 de studenți testați pozitiv cu Covid-19, iar 179 de studenți se află în autoizolare. 26 de cadre didactice au fost confir­mate pozitiv cu noul Coronavirus, iar în autoizolare se află 23. Din personalul nedidactic și auxiliar, au fost infectate 12 persoane, iar 13 se află în autoizolare.

Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1321 de grădinițe. În prezent, 23 de instituții și 58 de grupe de copii se află în caran­tină. Nouă copii sunt confirmați pozitiv cu virusul Covid-19, iar alți 1719 copii se află în autoizolare. 142 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul co­ronavirus, în autoizolare se află 229 de cadre didactice. Din per­sonalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 105 persoane, iar alte 234 se află în autoizolare.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării reiterează îndemnul către managerii instituțiilor de învățământ, cadrele didactice și elevi să respecte în continuare toate măsurile de protecție împo­triva virusului Covid-19.

 

Chișinăul, cel mai afectat

Cea mai complicată situație privind infecția cu Covid-19 ră­mâne a fi în municipiul Chișinău, unde crește incidența cazurilor de îmbolnăviri cu forme grave și foarte grave. Totodată, mai multe săptămâni la rând, toate paturile din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate. Astfel, mesajul autorităților municipa­le către cetățeni este să respec­te cu strictețe măsurile impuse de specialiști și să poarte mască de protecție. Informații în acest sens au fost prezentate în cadrul ședinței operative săptămânale de către Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență soci­ală și sănătate.

„Personalul medical este la li­mită. Avem și lucrători medicali decedați în municipiul Chișinău – 29 la număr. Potrivit datelor Direcției generale asistență so­cială și sănătate, în municipiul Chișinău sunt circa 50 de mii de cazuri confirmate, iar peste 34 de mii de pacienți s-au recuperat”. Pe lângă capitală, și în suburbii numărul de infectări cu Covid-19 este în creștere. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri rămân în continuare în orașul Durlești, co­muna Trușeni, orașul Cricova și comunele Bubuieci și Băcioi. Tot­odată, cele mai afectate catego­rii de vârstă sunt persoanele de peste 60 de ani, precum și cele de 30-39 de ani, tendință atestată de la începutul pandemiei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand