Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) își consolidează colaborarea cu Oficiul Avocatului Poporului. La o întrunire care a avut loc recent, sindicatele au scos în evidență mai multe probleme care pot fi soluționate în comun cu instituția națională pentru apărarea drepturilor omului. Evident, au fost trasate obiective pentru conlucrarea de mai departe.
La întrevederea cu Avocatul Poporului, Ceslav Panico, au participat Igor Zubcu, președintele CNSM, Sergiu Sainciuc, vice-președinte al CNSM, și Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.
Chiar la începutul ședinței de lucru, Igor Zubcu a menționat câteva priorități. Liderul sindical s-a referit la stabilirea unui salariu minim unic în funcție de salariul mediu lunar pe economie; îmbunătățirea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în vederea asigurării plății egale pentru muncă de valoare egală; pensia în condiții avantajoase pentru salariații care au activat în condiții deosebite de muncă.
Referindu-se la stabilirea pensiei în condiții avantajoase, Sergiu Sainciuc, vice-președinte al CNSM, a venit cu propunerea ca în aceste cazuri stagiul de cotizare total necesar să fie diminuat cu atâția ani cu cât se reduce vârsta de pensionare. De asemenea, sindicatele propun să fie redus stagiul de cotizare necesar pentru femeile care au născut și educat mai mult de cinci copii. Acestea pot ieși la pensie cu trei ani înaintea vârstei standard de pensionare, dar problema în cazul lor este că nu reușesc să adune anii de muncă necesari pentru a avea stagiul de cotizare complet.
De asemenea, conducerea CNSM a pus în discuție problemele cu care se confruntă Inspectoratul de Stat al Muncii, și anume: excluderea acestei instituții de sub inci-dența Legii nr. 131/2012 asupra activității de întreprinzător, pentru a îmbunătăți situația în domeniul securității și sănătății în muncă. Sindicatele susțin revenirea la un sistem integrat al Inspecției Muncii, conform standardelor internaționale.
Discriminările din sistemul medical
În cadrul întrevederii, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, l-a informat pe Avocatul Poporului despre unele discriminări care există în sistemul medical. „În conformitate cu cadrul legal al funcționării sistemului public de pensii, perioada de rezidențiat și secundariat clinic sunt atribuite la perioadele necontributive ale asiguratului asimilate stagiului de cotizare. Însă, în cazul salariaților din ramura ocrotirii sănătății, absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” care au urmat perioada de rezidențiat în cadrul instituțiilor medicale, fiind remunerați cu salarii lunare, din care se rețineau inclusiv contribuțiile de asigurări sociale, perioada de rezidențiat urmează a fi considerată perioadă contributivă”, a explicat Aurel Popovici.
Ceslav Panico a menționat că subiectele abordate de CNSM sunt importante și constituie priorități ale Avocatului Poporului pentru următoarea perioadă. De asemenea, Avocatul Poporului a apreciat conlucrarea dintre sindicate și instituția ombudsmanului și a vorbit despre importanța dezvoltării colaborării cu instituțiile societății civile, pentru a înlătura diferite forme de discriminare de pe piața muncii.
CNSM și instituția Avocatului Poporului au avut, de-a lungul anilor, o colaborare intensă legată de diferite aspecte privind implementarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar; reforma pensionării și implementarea modificărilor la Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii; participarea la discuții privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități etc.