24 October 2024
Chisinau
Social

Sindicalistele împotriva violenței, în contextul implementării Convenției OIM nr. 190

Loading
Social Sindicalistele împotriva violenței, în contextul implementării Convenției OIM nr. 190
Sindicalistele împotriva violenței, în contextul implementării Convenției OIM nr. 190
facebook.com

La începutul lunii octombrie, în orașul Sofia, Bulgaria, s-a desfășurat o nouă ediție a Școlii de femei a Consiliului Regional Pan–European (PERC) al Con-federației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), organizată în cooperare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM). În cadrul acesteia s-a discutat despre violența în lumea muncii, inclusiv vio-lența cibernetică, în contextul promo­vării și implementării Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă. La lucrările școlii au participat reprezentante a 35 de organizații sindicale din 23 de țări.

La această reuniune a femeilor sindi­caliste a participat și Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, care a împărtășit practica din Republica Mol-dova în ceea ce privește promovarea inițiativei privind ratificarea Convenției nr. 190a OIM și ulterioarele măsuri de formare a formatorilor din rândul membrelor Co-misiei de Femei a CNSM, al altor fruntașe sindicale, pentru a informa membrii de sindicat, la nivel teritorial, în vederea luării măsurilor de stopare a cazurilor de violență și hărțuire la locul de muncă, iar în caz de depistare, pentru a încuraja raportarea acestora de către victimă organelor abili­tate.

Totodată, s-a menționat despre nece­sitatea de completare a convențiilor colective și contractelor colective de muncă cu noi recomandări, unde s-ar regăsi preve­derile cu privire la Convenția190 a OIM.

Participantele au fost informate despre constatările incluse în raportul „Convenția 190, starea de lucruri, sfaturi pentru sindi­cate și planuri pentru Asia Centrală. Per­spectivă și răspuns european și global”, prezentat de Özge Berber-Agtaș, speci­alist OIM în egalitatea de gen și nediscri­minare. De asemenea, femeile sindicaliste au aflat de la reprezentanți ai autorităților publice centrale din Bulgaria informații despre modul cum este implementată Convenția 190 în această țară, provocările la etapa actuală, și au făcut un schimb de experiență despre practici din diferite state cu privire la implementarea Convenției 190.

În cadrul școlii s-a menționat că egali­tatea de gen este un drept fundamental al omului, un factor-cheie în realizarea păcii și armoniei în societate, precum și în realiza­rea deplină a potențialului uman și a dez­voltării durabile. De asemenea, s-a pus ac­cent pe rolul sindicatelor în ceea ce privește informarea salariaților, membri de sindicat, despre importanța și rolul C190, prin cam­panii, negocieri colective, în scopul creării unui mediu favorabil de muncă, conform prevederilor Convenției 190.

Reamintim că Convenția nr. 190 a OIM e un instrument de referință. Este primul standard internațional al muncii care abor­dează violența și hărțuirea în lumea mun­cii. Împreună cu Recomandarea nr. 206 a OIM, oferă un cadru comun de acțiune și o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe justiția socială.

La 28 decembrie 2023, Parlamentul Re­publicii Moldova a ratificat Convenția OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand