29 martie 2024
Chisinau
Auto

Sfaturi pentru a conduce în siguranţă pe drumurile montane

Loading
Auto Sfaturi pentru a conduce în siguranţă pe drumurile montane
Sfaturi pentru a conduce în siguranţă pe drumurile montane
drumuri-montane

Foto: d-cd_net

 

Conducerea unui au­toturism pe drumurile care traversează mun­ţii poate fi o experienţă minunată şi antrenantă, dar poate fi şi obositoa­re, cauzând daune ma­şinii dumneavoastră. Vă prezentăm câteva sfa­turi care vă pot face că­lătoria mai plăcută.

 

1. Asiguraţi-vă că frânele, ştergătoarele, dezaburirea şi sistemele de încălzire sunt în stare bună. Asiguraţi-vă că li­chidele de frână şi transmisie sunt completate şi că au fost schimbate la intervalul reco­mandat. Lichidul de frână, odată cu trecerea timpului, devine mai contaminat, re­ţinând umiditatea şi astfel îi scade nivelul de fierbere. De asemenea, verificaţi pneurile şi asiguraţi-vă că sunt umfla­te corect.

2. Nu mergeţi mai repede atunci când coborâți munte­le decât atunci când îl urcaţi. Nu folosiţi frânele pentru a controla viteză de coborâre. Trebuie să folosiţi mai mul­tă frână de motor, adică în timp ce coborâți treceţi din­tr-o treaptă superioară într-o treaptă inferioară de viteză şi maşina va încetini.

3. În cazul pantelor ab­rupte, urmăriţi indicatorul de temperatură de la bordul autovehiculului şi opriţi ae­rul condiţionat în cazul în care motorul începe să se su­praîncălzească.

4. Nu “tăiaţi” axul drumu­lui. Majoritatea drumurilor de munte sunt mai înguste decât autostrăzile. Unii şo­feri au tendinţa de a “tăia” axul drumului, dar acest lu­cru este iritant pentru ceilalți şoferi.

5. Amintiţi-vă că maşi­na care urcă are întotdeau­na prioritate. Întotdeauna trebuie să aşteptaţi cât este necesar pentru că autove­hiculele să revină pe banda lor. Ţineţi cont de faptul că altitudinile mari pot diminua performanţele autoturismu­lui dumneavoastră.

6. Încetiniţi oricare ar fi motivul: fie că este vorba de peisaj, fie din cauza faptului că este foarte abrupt drumul. Dacă traficul din spate creşte cu mai mult de trei vehicule, atunci căutaţi o modalitate de a lăsa celelalte maşini să va depăşească.

7. Dacă alegeţi să explo­raţi drumuri secundare sau neasfaltate, urmaţi aceste trei reguli. În primul rând, verificaţi condiţiile meteoro­logice şi condiţiile drumului. În al doilea rând, suprafeţele neasfaltate pot aduce proble­me cu tracţiunea. În ultimul rând, spuneţi cuiva unde aveţi de gând să mergeţi şi când vă doriţi să va întoar­ceţi.

8. Întotdeauna trebuie să aveţi apă potabilă mai mult decât preconizaţi, şi amin­tiţi-va să beţi lichide pe tot parcursul zilei. La altitudini mari, hidratarea insuficientă duce la instalarea simptome­lor de teamă de înălţime.

9. În cazul în care condiţi­ile meteorologice se deterio­rează, şi apare ceaţă, ploaie, vânt, ninsoare, încetiniţi şi fiţi mult mai atenţi. În cazul în care alţi conducători auto par a se grăbi, faceţi-le loc de trecere: ei pot fi într-o si­tuaţie de urgenţă. Dacă este iarnă trebuie să adăugaţi un lichid de parbriz special care să nu permită îngheţul. Este o bună idee să aveţi la dum­neavoastră lanţuri, racletă, o mătură mică (pentru zăpadă de pe maşină), o lanternă, un prosop şi o lopată mică de mâna. De asemenea, este important să menţineţi re­zervorul plin.

10. Faceţi frecvent pauze. Pentru a circulă noaptea pe drum de munte poate fi mult mai obositor decât în cazul în care conduceţi pe drum drept. Ţineţi cont de faptul că deplasarea pe astfel de drumuri nu poate depăşi mai mult de şase ore pe zi.

Desigur, cel mai important sfat este acela de a vă relaxa şi a va distra! Veţi descoperi motivul pentru care multe persoane optează pentru ex­cursiile în munţi ori de câte ori au ocazia.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand