Tot mai mulți șoferi folosesc mașina pentru a merge la serviciu în fiecare zi și conduc în medie în jur de 30-45 de minute. După masă spre seara, când ești obosit după o zi de muncă stresantă, trebuie să știi să te protejezi împotriva pericolelor care pot apărea pe traseu.
Alege o mașina sigură
Te poți pregăti pentru drumurile lungi către și dinspre muncă prin alegerea unei mașini care are note excelente la siguranță și fiabilitate. Principalele componente care atestă
siguranța mașinii sunt o serie de teste efectuate pentru a determina cum se comportă mașina în caz de coliziune.
Fii mereu în alertă
Deși poate fi tentant să faci și alte activități în timpul navetei plictisitoare, datele arată că folosirea telefonului mobil mâncatul și băutul la volan și alte distrageri de atenție pot fi riscante în timpul călătoriei. Chiar și dispozitivele hands-free pot afecta siguranța călătoriei, atunci când ești distras de conversație. Folosirea telefonului mobil în timp ce conduci reduce activitatea cerebrală asociată șofatului cu peste 37%.
Respectă distanța
Fii atent la cei care conduc în jurul tău. O practică importantă pentru șofatul în siguranță este respectarea unei distanțe rezonabile între mașini, pentru a avea o zonă sigură de oprire în cazul unor întâmplări neprevăzute, cum ar fi oprirea bruscă, explozia unui cauciuc și alte schimbări în trafic. O distanță de 2-3 secunde între mașini, e o distanță ideală, precum și păstrarea vitezei mașinii în limitele de viteză.
Evită aglomerația
Deși uneori e imposibil de evitat, totuși recomandăm să folosești unele lucruri care te va ajuta să ajungi mai rapid la locul destinat.
Folosirea rutelor alternative pe care permanent trebuie să le ai în minte atunci când pornești la drum. Modificarea programului de lucru cu 15-20 minute mai devreme către serviciu și viceversa, când te întorci acasă, pentru a evita orele aglomerate. Ascultă știrile de la radio, care deseori anunță periodic actualizări despre trafic și de obicei sunt foarte exacte.
Folosește tehnologia – e vorba de aplicații care îți pot oferi actualizări instante despre situația traficului din zona în care te deplasezi. Acestea te pot alerta despre schimbările din trafic, severitatea acestuia, condițiile în care se desfăsoară și chiar despre locurile în care s-ar putea ascunde poliția.
Fii atent la șoferii agresivi
Un alt pericol ce poate apărea în timpul navetei vine din partea șoferilor agresivi, ce pun în pericol pe ceilalți participanți la trafic. Mii de accidente sunt cauzate de șofatul agresiv. Fii un șofer preventiv, prin tratarea celor-lalți șoferi cu răbdare și fii atent la ceilalți conducători din trafic. Acești pași simpli pot face ca naveta să fie sigură și să contribuie la o experiență plăcută de a conduce către și dinspre serviciu.
Drum bun! Nu uitați că sunteți așteptați acasă!