26 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Gutuia, 100 de proprietăţi benefice într-un singur fruct!

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Gutuia, 100 de proprietăţi benefice într-un singur fruct!
Sfaturi naturiste. Gutuia, 100 de proprietăţi benefice într-un singur fruct!
glissando.ro

Indiferent cum le exploatăm – cru­de, coapte, uscate, fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţio­nează pozitiv asupra organismului. În primul rând, ele pot duce în spa­te un întreg sistem imunitar, mai ales în sezonul rece!

Proaspete, gutuile sunt remedii na­turiste pentru buna funcţionare a fica­tului, dar şi pentru afecţiunile psihice. Iar pentru pacienţii aflaţi în convales­cenţă, preparatele din gutui, precum gemul, jeleul, siropul, cu aroma lor specifică, pot fi adevărate stimulente.

Mai mult, în camera bolnavilor este indicat să se ţină pe masă cel puţin două gutui.

În urmă cu 4.000 de ani, gutuile erau folosite de romani, dar şi de greci, pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru stimularea potenţei. Iar strămo­şii noştri ştiau foarte bine de ce luau anumite decizii: gutuile au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu şi mag­neziu.

Pe lângă aceste întăritoare, vedetele toamnei se bucură de prezenţa princi­piilor bioactive – taninul, pectinele – şi de influenţa vitaminelor A, B, C şi PP. Taninul, în combinaţie cu pectina, în­treţine sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.

Un alt atu al gutuilor pleacă de la concentraţia mare de potasiu, care scade presiunea vasculară. Specialiştii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea an­tiinflamatoare, astringentă, analgezică, emolientă, tonică şi expectorantă.

 

Gutuia reduce glicemia, ține tensiunea sub control și previne virozele respiratorii

 

Cu forma lor bivalentă, între măr şi pară, gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te sca­pă de oboseală.

Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru ră-ceală, gripă (infecţii de sezon) şi înceti­neşte procesul de evoluţie al microele­mentelor care favorizează hepatita.

Un pahar de suc de gutui este reco­mandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, celor care suferă de astenie, celor cu probleme respiratorii, cardiaci­lor sau astenicilor.

Substanţele pectice din gutui sunt esenţiale în reducerea colesterolului!

O tartă care conţine seminţe de gu­tui poate contribui la vindecarea tusei urmată de o expectoraţie cu sânge, astmului, diareii sau hemoragiilor ute­rine.

De asemenea, pentru tuberculoză, în fază incipientă, traheită, bronşităsau angină pectorală, este recomandat să te foloseşti tot de seminţele gutu­ilor.

Gutuile stimulează pofta de mânca­re, tocmai de aceea sunt impuse în di­eta copiilor mofturoşi sau anemici – în combinaţie cu miere de albine, morcov, mere.

În vremuri străvechi, femeile scăldau copiii prea slabi sau persoanele bolna­ve în decoct de gutui, acesta fiind un tratament pentru anemie, mai precis, pentru activarea poftei de mâncare şi a forţei fizice.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand