2 October 2024
Chisinau
Social

„Ca să fim bine cu cei din jur, trebuie să fim bine mai întâi cu noi înșine”

Loading
Social „Ca să fim bine cu cei din jur, trebuie să fim bine mai întâi cu noi înșine”
„Ca să fim bine cu cei din jur, trebuie să fim bine mai întâi cu noi înșine”
Vocea poporului

Sănătatea mintală și starea de bine la locul de muncă a fost tema seminarului care i-a reunit joi, 18 aprilie, pe membrii Comisiei de Tineret din cadrul CNSM. Ghidați de un psiholog, tinerii au vorbit despre starea lor psiho-emoțională în procesul de lucru, dar au aflat și ce pot face ca sănătatea lor spiritu­ală să fie una bună.

Studiile și rapoartele internaționale de­monstrează că investițiile în sănătatea mintală a angajaților sunt profitabile in­clusiv pentru angajatori. O analiză efec­tuată în anul 2020 de către compania de consultanță „Deloitte” a evidențiat o ren­tabilitate de 500% (5 lire sterline la fiecare liră investită) ca urmare a reducerii absențelor și fluctuației personalului. Un ran­dament similar al investițiilor a fost consta­tat de Calculatorul costurilor de sănătate mintală pentru angajatori, în urma anali-zei organizațiilor care susțin sănătatea min­tală – o rentabilitate de 4 dolari SUA pen­tru fiecare dolar investit (National Safety Council, 2021).

„Este important să prevenim starea de burnout. Odihna este foarte importantă pentru sănătatea mintală, și nu doar atât. Cine nu se odihnește bine, nu poate munci bine”, a menționat la seminar Igor Zubcu, președintele CNSM.

Potrivit liderului sindical, la multe instituții și întreprinderi activează psihologi, dar altceva e că unii salariați nu apelează la ajutorul lor, crezând că ei sunt ok în ceea ce privește starea lor psiho-emoțională.

Președintele CNSM a mai subliniat că activitatea Comisiei de Tineret și cea a Co­misiei de Femei sunt prioritare pe agenda conducerii CNSM.

„Nu doar viitorul aparține tinerilor, dar și prezentul. Mă interesează nu doar inclu­ziunea tinerilor pe piața muncii, dar și in­tegrarea lor în sfera social-economică, în activități sindicale. Angajatorii știu cât de greu este să pregătești un specialist, iar apoi ei se ciocnesc cu situația în care unii dintre acești tineri pleacă de la întreprinderi. De aceea, colectivul de muncă trebuie să fie ca o familie”, a subliniat liderul sindical.

 

Investițiile în sănătatea mintală a angajaților, profitabile și pentru angajatori

 

Igor Zubcu a îndemnat tinerii să împărtășească cunoștințele pe care le-au obținut la seminar cu alți colegi de muncă, dar și cu alți membri de sindicat.

„Să învățați inclusiv punând întrebări. Cine nu întreabă, ori știe totul, ori nu știe nimic. Așteptăm feedback de la activita­tea de astăzi”, a ținut să menționeze președintele CNSM.

Ca să fim bine cu cei din jur, trebuie să fim bine mai întâi cu noi înșine, a remarcat la seminar Viorica Ursu, psiholog. Din lip­să de informare și din cauză că în societate încă există unele stereotipuri privind sănă­tatea mintală, unele persoane evită să ape­leze la ajutorul unui psiholog. Totodată, o problemă de sănătate mintală ne afectează felul în care gândim, relaționăm cu alții.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand