28 iulie 2021
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Cum scapi de alergiile de primavară?

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Cum scapi de alergiile de primavară?
Sfaturi naturiste. Cum scapi de alergiile de primavară?
mamaplus.md

Alergiile de primăvară nu au un leac miraculos. Există me­dicamente care te pot ajuta, însă înainte să dai o fugă la far­macie, trebuie să știi că există modalități mai simple de a scă­pa de ele.

Alergiile sunt provocate de po­lenul din aer: când este inhalat, sis­temul imunitar al persoanelor aler­gice devine hiperactiv. Polenul este inamicul numărul unu, iar anticorpii atacă alergenii, eliberând histamine în sânge. Aceste substanțe cauzează simptomele alergiilor: mâncărimi ale ochilor, scurgeri nazale, strănut și al­tele, arata WEbMD.

Cei care vor să iasă afară primăva­ra, să se bucure de vremea frumoasă și de flori, pot avea surprize neplacu­te. De la 10% până la 30% din adulți pot fi afectați de rinită alergică (aler­gia cu inflamație locală a mucoasei nazale), procentul poate să crească până la 40% la copii.

De multe ori însă, există metode simple prin care poți scăpa de alergii. Înainte să mergi la farmacie, merită să încerci să faci unele schimbări la mediul înconjurător.

 

Cum poți să eviți polenul?

Ai spune că nu ai cum să fugi: primăvara, polenul este peste tot. Însă nu mereu în aceleași canti-tăți. Specialiștii recomandă să vă programați activitățile în aer liber în acele momente ale zilei când can-titățile de polen sunt reduse.

Dacă nu poți să eviți ieșirile din casă, atunci poți să încerci să porți o mască de protecție de la farma­cie. Aceasta va împiedica alergenii să pătrundă în căile respiratorii atunci când nu poți evita anumiți factori ce îți declanșează alergia, cum ar fi lucru prin curte sau când dai cu as­piratorul prin casă. Masca va bloca aproape 95% dintre particulele mici, cum ar fi polenul și alți alergeni. Dacă intri în casă și începi să simți că apar simptomele, e bine să îți schimbi hainele.

 

Spală-te imediat ce ai intrat în casă

De fiecare dată când intri în locuință, aduci cu tine polen și alte particule mici. După ce ai petrecut timp afară, în natură, hainele tale, pantofii, părul și pielea sunt acoperite cu mici particule. Fă-ți un duș repede și schimbă-ți hainele, pentru a înde­părta orice urmă de alergeni, polen ori praf. Lasă-ți pantofii la ușă, pentru că și ei pot fi o sursă de particule ce îți agravează alergia.

 

Curăță aerul din casă

Poți să scapi de polenul din casă cu ajutorul aerului condiționat. Dacă ai un ventilator, e bine să nu-l folosești primăvara, pentru că acesta ar putea să-ți aducă alergenii care te supără de afară, în casă.

 

Cățelul și pisica, purtători de alergii

Animalul de casă îți poate aduce și el suprize neplăcute: dacă acesta tre­buie să iasă afară des, primăvara îți poate aduce, ascuns în blană, polenul care îți provoacă alergii. De aceea e bine să înveți animalul să stea numai în casă sau numai afară și să ai grijă să îi faci baie, dacă stă mai mult în casă.

 

Covoare, perne, cearșafuri

Alergiile nu sunt cauzate doar de polen. Covoarele, pernele și cearșafurile pot fi medii perfecte în care se dezvoltă acarieni, iar aceștia pot duce la alergii. Există materiale textile hipoalergenice care te pot feri de astfel de probleme. Nu trebuie însă să dai mulți bani ca să scapi de alergii: e suficient să faci curat mai des și să ai grija să nu se depună pra­ful în casă.

 

Mănâncă sănătos

Un studiu a arătat că micuții care au mâncat multe legume proaspete, fructe și nuci (în special struguri, mere, portocale și roșii) au avut mai puține simptome ale alergiei. Chiar dacă oa­menii de știință încă încearcă să afle care este legătura dintre alimentația sănătoasă și alergii, nu există nicio îndoială că o dieta sănătoasă este be­nefică pentru întregul corp. Încearcă să mănânci la fiecare masă a zilei un fruct proaspăt și o legumă proaspătă.

 

Bea mai multe lichide

Dacă simți că ai nasul înfundat sau că secrețiile ți se scurg în sens invers, spre gât, din cauza alergiilor, bea mai multă apă, suc sau alte băuturi neal­coolice. Lichidele pe care le bei din belșug pot subția mucusul din căile nazale și calma simptomele. În plus, poți consuma și lichide calde, cum ar fi ceaiurile, supele, ciorbele, pentru că mai au un beneficiu: aburul.

 

Evită fumul de țigară

Acesta îți poate agrava simptome­le: nas înfundat, mâncărimi nazale, secreții nazale, ochii care îți lăcrimea­ză des. Alege să mergi în locuri unde nu se fumează. Evită și alte surse de fum care îți pot agrava simptomele, în aceeași măsură în care fumul de țigară le agravează, cum ar fi spray-urile cu aerosoli și fumul produs de arderea lemnelor (cum ar fi în sobă sau șemineu). În cazul în care aceste mici trucuri nu funcționează, iar simp­tomele alergiilor devin severe, e cazul să faci o vizită la medic. Acesta îți va sugera dacă e cazul să iei anti-hista­minice sau alte tratamente.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și