2 October 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Cele mai folosite și mai eficiente plante medicinale de pe meleagurile moldovenești

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Cele mai folosite și mai eficiente plante medicinale de pe meleagurile moldovenești
Sfaturi naturiste. Cele mai folosite și mai eficiente plante medicinale de pe meleagurile moldovenești
sinteza.org

Primăvara, vara și toamna cu­legem plante medicinale, pe care iarna le folosim ca pe niște adevărate bijuterii. Cert este faptul că aceste bogății ale naturii trebuie să fie culese în anumite momente ale anu­lui. Unele dintre ele vindecă prin frunze, flori, semințe sau chiar rădăcină.

Astăzi vă propunem să aflați care sunt cele mai folosite și mai eficiente plante medicinale de pe meleagurile moldovenești. Cele mai multe dintre ele se află la îndemâna oricui, cres­când sălbatic pe câmpii, pe dealuri și în pădure. Dacă vreţi să fiţi sănătoşi şi fericiţi, nu uitaţi că faceţi parte din Natură, sunteţi cel mai frumos şi cel mai de preţ lucru din Creaţie. Respec­taţi-o! Nu uitaţi asta!

Măceșul

Crește peste tot, pe câmpii și dea­luri și este o plantă accesibilă oricui. Cel mai mult este apreciat pentru fructele sale. Acestea sunt culese toamna, în varianta ideală înainte de brumă sau de ger. Semințele acestei plante au proprietatea de a vindeca afecțiunile rinichilor și ale vezicii uri­nare.

Feniculul

Feniculul este un bun aliat al siste­mului digestiv. Planta are proprieta­tea de a calma stomacul și de a redu­ce flatulența. Este indicată în special pentru stările de balonare, dar și pen­tru cele de constipație. De asemenea, feniculul este un bun remediu pentru tratarea simptomelor din răceală și gripă, fiind un bun tratament pentru tusea seacă sau productivă.

Albăstrelele

Albăstrelele cresc și ele pe câmpii, pot fi găsite cu ușurință și sunt uti­lizate în special pentru ceai. Plantele vindecă miopiile ușoare și au grijă de sănătatea ochilor. De asemenea, se spune că anume albăstrelele tratează eficient depresiile, cresc tonusul mus­cular și scad riscul de pietre la rinichi.

Anghinarea

Planta este iubită de femei, pen­tru că le este de mare ajutor în menținerea siluetei. Ceaiul de anghi­nare accelerează procesul de ardere a grăsimilor, și este un aliat de nădej­de în curele de slăbire. De asemenea, ceaiul din această plantă stimulează funcțiile ficatului și ajută la detoxi­fierea organismului. Medicii îl reco­mandă ca armă împotriva afecțiunilor hepatice.

Rostopasca

Pentru că este o plantă extrem de activă, rostopasca trebuie să fie con­sumată în cantități mici, altfel ar pu­tea prezenta efecte toxice. În cantități moderate, această plantă poate face adevărate minuni pentru sănătate. Rostopasca este recomandată că re­mediu în peste 150 de afecțiuni, de la dermatoze și până la cancer sau la infecțiile virale. Rostopasca poate fi utilizată sub formă de ceai, tinctură, pulbere, infuzie combinată sau ca și cataplasmă.

Cicoarea

Cicoarea înflorește pe tot parcur­sul verii și este foarte des întâlnită la noi. Cel mai bine ar fi să o culegi în perioada iunie-august. Planta este indicată pentru combaterea oboselii, dar și ca modalitate de refacere după o intervenție chirurgicală sau după o boală mai grea. Reface pofta de mân­care, stimulează funcțiile sistemelor energetice ale organismului și este indicată în perioadele de suprasolici­tare fizică și psihică.

Gălbenelele

Plantele au un intens efect cicatri­zant. Gălbenelele ajută pielea să își refacă structura și sunt deseori folo­site sub formă de ceai pentru a curăța rănile ușoare. Aceste plante sunt un bun aliat al pielii sănătoase și se re­găsesc în majoritatea produselor de îngrijire.

Sunătoarea

Sunătoarea este un excelent cal­mant și echilibrant psihic. Ceaiul de sunătoare este indicat pentru tulbu­rările psihologice, depresii, anxieta­te, atacuri de panică sau tulburări de somn. Un ceai de sunătoare înainte de culcare garantează calitatea som­nului.

 Pătlagina

Este o plantă foarte eficientă pen­tru tratarea răcelilor și a gripelor. De asemenea, pătlagina este recoman­dată pentru ameliorarea astmului bronșic, a hipertensiunii arteriale și a ulcerelor.

Spanacul

Spanacul este o legumă cu frunze verzi, originară din Persia. Face parte din familia Amarantaceea și este în­rudit cu sfecla și quinoa. Includerea spanacului în dieta zilnică aduce nu­meroase beneficii organismului – pro­tejează ochii, reduce stresul oxidativ și tensiunea arterială, fiind indicat în multe afecțiuni comune. Deşi are pu­ţine calorii, spanacul conţine nume­roşi nutrienţi. Mai exact, oferă 300% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, 160% din necesarul zilnic de vitamina A şi 40% din necesarul zilnic de vitamina C, care sprijină atât imunitatea, cât şi sănătatea inimii.

Natura a avut grijă de noi și ne-a pregătit câte un tratament pentru fi­ecare boală cu care ne confruntăm de-a lungul vieții. Tot ce trebuie să fa­cem este să știm unde să-l căutăm.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand