Prin comparaţie cu ceapa albă, ceapa roşie este mai dulce, mai puţin usturătoare şi conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi, fapt ce o transformă într-o componentă importantă în lupta pentru o sănătate de fier.
Ceapa roşie este o sursă veritabilă care previne degradarea celulară, combate formarea tumorilor şi reduce procesele inflamatorii. Potrivit cercetărilor, o porţie bună de ceapă roşie, adăugată zilnic în meniu, este mult mai eficientă pentru sănătate decât orice supliment alimentar pe bază de antioxidanţi. Este o sursă fantastică de crom: scade nivelul zaharurilor din sânge şi sporeşte sensibilitatea la insulină.
Ştim cu toţii că ceapa se decojeşte şi se consumă doar interiorul, foile cărnoase. Ei bine, majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roşii, nu aruncaţi nimic, puteţi utiliza foile exterioare pentru ceaiuri, de exemplu. Prin prepararea la temperaturi înalte, ceapa îşi pierde o parte din antioxidanţi. Potrivit studiilor, 4-7 porţii de ceapă roşie pe săptămână reduc semnificativ riscul de cancer colorectal, oral, ovarian, de laringe şi de esofag.